Nieuws uit ZwolleSportVoorpagina

Vrij sporten op het nieuwe calisthenicspark aan het Lübeckplein

Zwolle – Maandagochtend negen uur. Er wordt druk getraind op het nieuwe calisthenicspark op het Lübeckplein in Zwolle. Jongeren hangen aan bars, er wordt gewerkt met gewichten en de nodige push-ups komen voorbij.

Sinds een week staat het groene grasveldje met de rekken op het eens zo saaie en kille plein in Zwolle. Initiatiefnemer Jermaine Lubbers is vandaag ook op het ‘parkje’ te vinden: “Calisthenics is eigenlijk een verzamelnaam van bewegingen die je uitvoert met je eigen lichaamsgewicht. Je hebt eigenlijk niks nodig, behalve je eigen fantasie en oefeningen die je kunt doen met je lichaamsgewicht. Dat gaat van een push-up tot een squad, tot optrekken aan de bar.”

Het blijkt populair. Iedere dag zijn er mensen te vinden op het groene veldje op het plein. “Sportscholen zijn nog dicht tot 1 september voor volwassenen, dus de planning kon niet beter.” vertelt calisthenics trainer Jermaine. Bij de aanwezige vriendengroep is het sportpark een uitkomst: “Ik woon hier in de buurt. Elke ochtend om negen uur gaan we hier wat oefeningen doen. Een uur lang”. De groep doet normaal fitness op de sportschool en survivalrun, maar dat ligt tijdelijk stil vanwege de corona-maatregelen.

De nieuwe vrij te gebruiken sportlocatie is één van de drie winnende ideeën van een wedstrijd om het Lübeckplein aantrekkelijker te maken. Op de vraag ‘Hoe maken we het Lübeckplein koeler én cooler?’, kwamen honderden ideeën van Zwollenaren binnen.

Afgelopen najaar werden hiervoor al een aantal keuzes gemaakt:  zo komen er extra planten en bloemen, stadslandbouw, een kleurrijke mozaïekvloer, picknickbanken en elementen voor skaters en andere sporters. En nu komen daar dus het calisthenicspark, meer groen in de vorm van mini-boompjes  en meer kleu door middel van een muurschildering bij. Met de nieuwe plannen moet het plein niet alleen klimaatvriendelijker, maar ook leuker en aantrekkelijker worden.

Even terug: Zwollenaren vroegen het vaak. Kan het Lübeckplein niet veel groener en leuker worden? De provincie Overijssel stelde 100.000 euro beschikbaar om dit voor elkaar te krijgen. Maar waaraan wordt die 100.000 euro dan precies uitgeven? Daarover mocht de stad afgelopen zomer meedenken. Iedereen kon ideeën insturen voor de aanpak van het plein. In korte tijd kwamen ruim 500 ideeën binnen.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button