Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

VIDEO – Bijzondere vlaggen in Goudenregenstraat Pierik

Zwolle – Bij de Goudenregenstraat in de Pierik hing zaterdag de vlag in top. Bij maar liefst 13 woonhuizen werden bijzondere vlaggen gehesen op de Vlagdag van de straat. Maandenlang zijn de straatbewoners bezig geweest om deze bijzondere vlag te ontwerpen.  Vlaggen die iets persoonlijks vertellen over de bewoners van het huis.

Kwetsbaar opstellen

De Vlagdag is een project van Erik van der Spek. Een inwoner van de straat die een aantal jaar terug is begonnen met deze bijzondere hobby. Van der Spek tekent bijna dagelijks nieuwe vlaggen voor niet bestaande landen. Hij wist zijn buren zo gek te krijgen om ook allemaal een persoonlijke vlag te maken. Van der Spek: “Een vlag maken voor jezelf of met je gezin is  niet gemakkelijk . Voor je aan het tekenen kunt moet je eerst samen nadenken over wat belangrijk voor je is. En of je dat aan de rest van de straat wilt laten zien. Om een krachtig symbool als een vlag te kunnen maken moet je jezelf dus eerst heel kwetsbaar opstellen”.

Contact met elkaar

En toch lukte het om 13 buren mee te krijgen. Iedereen dacht aan de keukentafel na over het ontwerp samen met zijn gezin. Van der Spek werkte de tekeningen via een grafisch programma uit tot een digitaal ontwerp. En zaterdag kwam iedereen de gedrukte vlaggen ophalen. Het project bracht de buurtbewoners dan ook in contact met elkaar. Van der Spek: “Zo heb ik zelf twee avonden bij mijn overbuurman van 95 op de koffie gezeten om samen een vlag te ontwerpen.”

Buurtcultuur Fonds

De kosten van het drukken werden gesponsord door het Buurtcultuurfonds. “Eén vlag kost ​€37,50. Dat is niet veel, maar toch ben ik heel blij dat het Buurtcultuur fonds bereid was om voor mijn 12 buren het daadwerkelijk laten drukken van de vlag wilde betalen. Niet voor iedereen in de Goudenregenstraat is ​€37,50 uitgeven aan iets wat je niet écht nodig hebt zo vanzelfsprekend.”

Alle bewoners hebben zo hun eigen vlagdag. De verjaardagen zijn zo wel de dagen dat iedereen de vlag uithangt. Maar ook de jaarlijkse burendag staat als vlagdag genoteerd.

 

Heb je ook een goed plan voor je wijk of voor je buurt of je straat. Een plan dat zorgt dat het fijner wordt om in jouw wijk te wonen. En kunnen er andere wijkbewoners aan meedoen. Kijk dan eens bij het Buurtcultuurfonds voor de bekostiging van je actie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button