EconomieNieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Stichting Present Zwolle organiseert zomerpakkettenactie

Zwolle – De zomer is een heerlijke tijd met vakanties, leuke uitjes naar de dierentuin of het pretpark, ijsjes eten met z’n allen, van de glijbaan in het zwembad en ga zo maar door. Maar wat doe je als gezin als er geen geld is om deze dingen te doen? De zomer kan heel lang duren als de mensen om je heen wèl op vakantie gaan en wèl dit soort leuke dingen ondernemen. Stichting Present Zwolle organiseert deze zomer voor de vijfde keer op rij de zomerpakkettenactie om de zomer voor een aantal van deze gezinnen een beetje zonniger te maken. En met succes! Dit jaar verdrievoudigde de actie naar ruim 150 pakketten.

Waarom een zomerpakkettenactie?

De stichting organiseerde tot 2014 jarenlang een kerstpakkettenactie en ontdekte dat er rond Kerst al heel veel gebeurt voor minimahuishoudens. En dat terwijl mensen het hele jaar door geen geld hebben en/of eenzaam zijn. De zomer kan dan erg lang duren.

Hoe werkt het?

Present Zwolle benadert hulpverleners die gezinnen begeleiden die in aanmerking komen voor een zomerpakket. Tegelijk stellen ze Zwolse kerken en 1 kerk in Nieuwleusen in de gelegenheid om vrijwilligers aan te melden die het leuk vinden om zo’n pakket samen te stellen. Ruim 150 groepen uit 11 kerken meldden zich aan. Vervolgens koppelt de organisatie deze vrijwilligers en 150 gezinnen aan elkaar, dit zoveel mogelijk in elkaars buurt in Zwolle of in Nieuwleusen.

De hulpverlener en de vrijwilligers kijken samen naar de hobby’s en wensen van het gezin zodat er ook echt een pakket op maat gemaakt kan worden. In de eerste helft van de maand juli zal de groep het pakket zelf langs brengen bij het gezin, zodat er ook een ontmoetingsmoment is. Dit geeft de zomerpakkettenactie een heel persoonlijk tintje. Tegelijk zorgen ze er op deze manier voordat de samenstellers van de pakketten zich bewust worden van de (sociale) armoede in de stad en hoe eenvoudig het is om daar iets aan te doen. En hoe leuk dat kan zijn!

Zomerpakkettenactie verspreidt zich als olie vlek over Zwolle

Want dat het leuk is en aanspreekt, zo’n zomerpakkettenactie, blijkt ook dit jaar weer. De vrijwilligers worden steeds creatiever en benaderen hiervoor zelfallerlei mogelijke sponsors die ook weer enthousiast worden. Dit leverde gratis kaartjes op bij onder meer Djambo Kidsplay, Monkeytown, Zwembad de Vrolijkheid en Dinoland. Winkeliers als De Stadshoeve gaven een tegoedbon voor ijsjes. Fish Fix (de viskraam bij de rotonde op de Diezerkade) vond het verhaal van één van de samenstellers zo sympathiek dat ze niet één zak kibbeling, maar voor 20 zomerpakketten een zak kibbeling sponsorde. Hemmink (importeur van elektrotechnisch installatiemateriaal) sponsorde leuke zomer items voor alle ca. 20 moeders + 30 kinderen die nu in de Crisisopvang van Kadera Aanpak Huiselijk Geweld wonen. Hemmink benaderde hiervoor ook de McDonald’s Zwolle Zuid, die daarop voor al deze moeders en kinderen tegoed-bonnen beschikbaar stelde. Het Openluchtbad doet ook al jaren mee, zij sponsoren dit jaar weer voor 20 gezinnen vrijkaartjes.

Het mooiste is misschien nog wel dat diverse samenstellers een ‘belevenis’ in de pakketten stoppen: een aanbod om aan te haken bij de buurt BBQ omdat het gezin in de buurt woont. Of de groep die voor een nieuw Zwols gezin met baby opkomst, een leuke baby shower organiseert. Kortom, ruim 150 gezinnen hebben een iets zonnigere zomer!

Gerelateerde artikelen

Back to top button