BouwNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Nieuw vleermuisportaal op N35 tussen Zwolle en Wijthmen

Zwolle – De nieuwe N35 tussen Zwolle en Wijthmen is sinds vandaag een feit. Een nieuw onderdeel van het tracé is het vleermuisportaal vlakbij Zwolle.

Vleermuisportaal

De belangrijkste bestaande vliegroute van de vleermuizen kruist de nieuwe N35 tussen de kern Wijthmen en een bomenrij (Soeslopad) aansluitend op het landgoed Soeslo. Hier zijn geen nieuwe bomen geplaatst, maar is tijdens de bomenkap van begin 2017 juist zo veel mogelijk van de oorspronkelijke bomenrij blijven staan. Op basis van recent (veld)onderzoek op deze essentiële oversteekplaats heeft Rijkswaterstaat eind 2017 besloten tot een extra maatregel: de plaatsing van een (aluminium) vleermuisportaal over de weg. Een vleermuisportaal lijkt op de constructie waaraan bewegwijzeringsborden hangen. De overspanning van dit vleermuisportaal is ruim 30 meter. Op het portaal zijn platen aangebracht, die zorgen voor een goede geleiding van de vleermuizen bij het oversteken.

Vleermuizen boerderij

Dit deel van de N35 is een echt vleermuisgebied. Lange tijd moest gewacht worden met het doortrekken van de weg omdat vleermuizen zich verschanst hadden in een boerderij, niet ver van het nieuwe portaal. Het gebouw, dat midden op de route van de nieuwe weg stond, kon niet gesloopt worden omdat het verjagen van deze beschermde diersoort bij wet verboden is.

Gerelateerde artikelen

Back to top button