EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Ongebruikelijke toename WW-uitkeringen in mei in Overijssel en Gelderland Noord

Zwolle – De WW-uitkeringen in Twente en in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe stegen in mei. In Regio Zwolle was er sprake van een stabilisatie. De afgelopen jaren daalde de WW juist in de maand mei. Er zijn hierbij grote verschillen tussen sectoren. Vanuit het onderwijs, de industrie, bouw en landbouw daalden de uitkeringen. Bij de sectoren die stijgen valt vooral de horeca op, en dan specifiek jonger personeel. Aan deze groep werden in twee maanden tijd ruim twee keer meer uitkeringen verstrekt.

WW-uitkeringen in Regio Zwolle stabiliseren

Eind mei 2020 verstrekte UWV 7.764 WW-uitkeringen in Regio Zwolle. Dit is vrijwel hetzelfde als het aantal eind april: een afname van 0,1% (-11 uitkeringen). Landelijk was sprake van een toename van 3,1%. In voorgaande jaren daalde de WW juist sterker in deze periode.Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen hoger. De stijging in Regio Zwolle is 14,0%, oftewel 952 uitkeringen. Deze toename is kleiner dan de landelijke stijging het afgelopen jaar (+20,1%).

Grote verschillen tussen sectoren in Overijssel en Gelderland Noord

Bij de ontwikkeling van WW-uitkeringen zijn er grote verschillen tussen sectoren in de drie regio’s van Overijssel
en Gelderland Noord. Aan de ene kant daalt de WW in de maand mei – ondanks de coronacrisis – in meerdere sectoren. Deze afname doet zich onder andere voor in het onderwijs, de industrie, bouw en landbouw. Dit is ook meteen een verklaring waarom de regio’s zich gunstiger ontwikkelen dan het landelijke gemiddelde.

Er werken in alle drie de regio’s namelijk relatief veel mensen in de bouw en industrie. In Twente en Regio Zwolle werken er bovendien veel mensen in het onderwijs.Aan de andere kant zijn er sectoren met een toename van WW-uitkeringen, zoals horeca, detailhandel en uitzendbedrijven. Vooral de toename bij de horeca springt er – net als vorige maand – uit. Vorig jaar daalden de WW-uitkeringen in april en mei; door het seizoen was er meer horecapersoneel nodig.

In de afgelopen twee maanden was juist sprake van een sterke toename, bijvoorbeeld aan bedienend personeel, koks en schoonmakers. Bij de WW-uitkeringen is te zien dat er relatief veel jongeren in de horeca werken; een groot deel van deze uitkeringen gaat naar jongeren. Bij hen was er zelfs een ruime verdubbeling in twee maanden tijd.

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button