Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Isala benoemd tot 1 van de 9 Klompvoetcentra in Nederland

​Isala is door de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) benoemd tot regionaal Klompvoetcentrum. Orthopedisch chirurgen dr. A.K. Mostert, C. van Egmond en het gipskamerteam zijn trots op de erkenning: ‘Per jaar worden 200 tot 300 kinderen geboren met klompvoetjes, een aangeboren afwijking waarbij één of beide voetjes naar binnen staan. Meteen na de geboorte wordt het kindje onderzocht op het Klompvoetspreekuur.’

De afgelopen jaren hebben verenigingen gewerkt aan het selecteren van enkele ziekenhuizen die de behandeling van klompvoetjes mogen uitvoeren. Het gaat om slechts tweehonderdvijftig patiënten en tot nu toe negen ziekenhuizen waar zij terecht kunnen. De behandelmethode en aanvraag tot Klompvoetcentrum is door de medewerkers van de gipskamer onder leiding van orthopedisch chirurg dr. A.K. Mostert en Operationeel leidinggevende Gipskamer Wout Hol ontwikkeld.

Behandeling

Het is heel belangrijk dat de behandeling van een klompvoetje binnen enkele dagen start. Daarom wordt een kindje meteen na de geboorte onderzocht door de huisarts, verloskundige, gynaecoloog of kinderarts en doorverwezen naar de polikliniek Orthopedie. Daar begint de behandeling dan zo spoedig mogelijk.

Op de twintig weken echo kan de diagnose klompvoetjes al vastgesteld worden. Aanstaande moeders zijn tijdens de zwangerschap al welkom voor een gesprek met de orthopeed en de gipsverbandmeesters. Dit vroege contact blijkt een belangrijke bijdrage te leveren aan een goed verloop van de zwangerschap.

In Isala wordt een kind met klompvoetjes behandeld volgens de Ponseti-methode. Bij deze methode wordt het voetje in 5 à 6 weken in de goede stand gebracht. Dit gebeurt door het wekelijks ‘ingipsen’. Aan het eind van deze periode is een kleine operatieve ingreep nodig. Daarna volgt een nabehandeling waarbij wij worden bijgestaan door de instrumentenmakers van het ziekenhuis.

Klompvoetspreekuur

Wekelijks kunnen ouder(s) met hun kind terecht op het Klompvoetspreekuur. Het spreekuur is een samenwerkingsverband tussen de Gipskamer en de afdeling Orthopedie van Isala. Door de efficiënte samenwerking tussen beide disciplines is het team getraind in de Ponseti-behandeling.

Gerelateerde artikelen

Back to top button