Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Blauwtongvirus treft schapen in Zwolle; inmiddels 30 besmettingen

Zwolle- Het blauwtongvirus slaat hard toe onder de schapen in Nederland. Dat blijkt uit gegevens van de Voedsel en Warenautoriteit dat periodiek het aantal blauwtongbesmettingen per woonplaats laat zien. In totaal zijn er 4.246  gevallen van blauwtong in Nederland, waarvan 30 in Zwolle. Zwolle kent overigens zes schapenhouders binnen haar gemeentegrenzen.

Steekvliegjes

Blauwtong is een ziekte die wordt veroorzaakt door het blauwtongvirus (BTV). Kleine steekvliegjes (knutten) die ermee besmet zijn, brengen het over op dieren. Besmette dieren krijgen onder andere koorts en zwellingen. Ze eten niet meer, liggen veel of worden kreupel. In ernstige gevallen kleurt de tong blauw. Door de besmetting en complicaties kunnen dieren overlijden.

Niet besmettelijk voor mensen

Zieke dieren kunnen geen andere dieren besmetten. Ook mensen kunnen geen blauwtong krijgen. Op dit moment is er weinig tot niks wat de schapenhouders kunnen doen om de dieren te redden.

Aantal blauwtongbesmettingen in Zwolle en de regio op 3 november 2023. Bron: NVWA

Woonplaats Totaal aantal besmettingen
Zwolle 30
WIJHE 26
DALFSEN 34
Olst 22
STAPHORST 15
Hasselt 12
Genemuiden 12
Heino 10
Nieuwleusen 9
Rouveen 9
Zwolle 7
Hattemerbroek 5
RAALTE 5
Heerde 6
Zalk 4
Kampen 3
Wijthmen 0
Windesheim 0
Wilsum 2
Herxen 1

Wat is blauwtong?

Blauwtong, ook wel bekend als bluetongue, is een virusziekte die herkauwers treft, met name schapen. Het wordt overgebracht door kleine muggen (knutten) en kan ernstige symptomen veroorzaken bij schapen, zoals koorts, ontstekingen in de bek en zwellingen. Besmette schapen kunnen ernstig ziek worden en sterven. Ook komt het voor dat schapen plotseling, zonder ziekteverschijnselen, dood worden gevonden. Aan de andere kant is het ook mogelijk dat schapen helemaal geen verschijnselen laten zien en de besmetting overwinnen.

Welke dieren kunnen blauwtong krijgen?

Alle herkauwers, waaronder schapen, runderen, geiten, herten, reeën, buffels, kamelen, dromedarissen, lama’s en alpaca’s, kunnen besmet raken met het blauwtongvirus.

Kunnen mensen besmet raken?

Nee, blauwtong is geen bedreiging voor de volksgezondheid. Mensen kunnen niet ziek worden door dit virus, aangezien het geen zoönose is (geen overdraagbare ziekte van dieren naar mensen).

Wat zijn de symptomen van blauwtong bij schapen?

Blauwtong kan een breed scala aan symptomen veroorzaken bij schapen, waaronder hoge koorts, ontstoken mond- en neusslijmvlies, gezwollen lippen, schuim op de bek, bloedende neus, kreupelheid, dikke kop, traanogen, en verminderde eetlust, onder andere.

Kunnen besmette schapen andere schapen besmetten?

Nee, schapen kunnen elkaar niet rechtstreeks besmetten. Het virus wordt verspreid door besmette knutten, kleine muggen die bloed zuigen. Het virus kan zich niet van schaap naar schaap verspreiden.

Hoe wordt blauwtong behandeld?

Er is geen specifieke behandeling voor blauwtong. Dierenartsen kunnen pijnstillers en ontstekingsremmers voorschrijven om de symptomen te verlichten. Goede verzorging, zoals het bieden van schaduw, schoon drinkwater en gemakkelijk verteerbaar voedsel, kan helpen bij het herstel.

Gerelateerde artikelen

Back to top button