Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Gebarentolk bij voorstelling DNA van Danny Vera in Zwolse Theaters

Zwolle – Na de succesvolle eerste stappen vorig seizoen om theaterbezoek toegankelijker te maken, geeft Zwolse theaters in samenwerking met Toegankelijk Zwolle actief vervolg aan deze ambitie. Zo was er audiodescriptie aanwezig bij de hitmusical De Hospita begin februari en komt stichting Komt het Zien! bij Jesus Christ Superstar in mei terug. Daarnaast vertolken twee muziektolken op 13 maart de voostelling van DNA van Danny Vera in Theater de Spiegel.

Een uniek moment in Nederland! De voorstelling is uitverkocht, maar er zijn nog enkele plekken beschikbaar voor gasten met een auditieve beperking.

Zwolse theaters vindt het belangrijk dat iedereen moet kunnen genieten van kunst en cultuur. Ook dit seizoen ondersteunt Toegankelijk Zwolle het theater in deze ambitie. “Toegankelijkheid moet vanzelfsprekend worden!” onderstreept Petra van Duin, projectleider bij Toegankelijk Zwolle. “Iedere inwoner van Zwolle moet de keuzemogelijkheid geboden worden om deel te kunnen nemen aan een culturele ervaring, zonder obstakels. We zijn daarom blij om ook dit seizoen weer mogelijkheden te bieden.”

Gebarentolk bij voorstelling DNA van Danny Vera

Vorig jaar januari is onder veel belangstelling de voorstelling Bruce & Wij van Leon Verdonschot en Kluun vertolkt door muziektolken. De reacties waren zeer positief, zowel onder bezoekers met een auditieve beperking als het grote publiek. Daarom is er vanuit het theater actief is gezocht naar een nieuwe voorstelling waar gebarenvertolking mogelijk is. Danny Vera en zijn management reageerden direct enthousiast. Heel fijn en noodzakelijk, aangezien de tolken van een muziekvoorstelling intensief is en veel voorbereiding vereist.

Op 13 maart a.s. gaan dezelfde twee muziektolken de voorstelling DNA in Theater de Spiegel afwisselend vertolken. De voorstelling is volledig uitverkocht. Maar speciaal voor bezoekers die gebruik moeten en willen maken van de inzet van de tolken, zijn er nog 18 plekken gereserveerd. Geïnteresseerden kunnen t/m 19 maart contact opnemen met de Kassa van Zwolse theaters via kaartverkoop@zwolsetheaters.nl.

Audiodescriptie via stichting Komt het Zien

“Ik zie geen steek en toch heb ik alles gezien.” een prachtige quote van een slechtziende theaterbezoeker geeft precies het belang van live audiodescriptie weer. Stichting Komt het Zien! is gespecialiseerd in het live verslaan van een voorstelling. Ook krijgen bezoekers met een visuele beperking van te voren uitleg over het de cor, de kostuums en is er een ‘meet & feel’ inleiding. Zwolse theaters stelt deze belangrijke, maar kostbare, voorziening dit seizoen beschikbaar bij twee voorstellingen.

De eerste betrof de populaire musical De Hospita met Simone Kleinsma, begin februari. De tweede voorstelling is Jesus Christ Superstar (25 mei), die nu al dé theaterbeleving van 2024 genoemd wordt. Er zijn nog enkele speciale plekken beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de Kassa van Zwolse theaters via kaartverkoop@zwolsetheaters.nl.

Prikkelarme voorstellingen

Tot slot is vorig seizoen getest met het aanbieden van een prikkelarm theaterbezoek voor kinderen met een beperking. Ook dit was een enorm succes voor beide gezinnen, die zo voor het eerst samen naar theater konden. Dankzij de input van ervaringsdeskundigen is duidelijk geworden dat prikkelarm theaterbezoek voor iedereen anders is en dat er veelal maatwerk is gewenst.

Zie zwolsetheaters.nl/toegankelijkheid voor meer informatie over de mogelijkheden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button