KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Verslag: Besluiten in gemeenteraad

Zwolle – Maandagavond 15 april 2024 nam de Zwolse gemeenteraad besluiten over 31 agendapunten, en nog een aantal sub-agendapunten. Er waren deze avond veel moties die nieuw aan de agenda zijn toegevoegd, ook was er een kort interpellatedebat. Daarbij verzoeken raadsleden om een actueel, politiek onderwerp dat niet op de agenda staat, kort te bespreken. Tevens was er een inspreker.

De vergadering begon echter met een In Memoriam over Claudy Nijland, een sociaal werkster in dienst van de gemeente. Zij overleed op 6 februari op 49 jarige leeftijd aan een hersentumor. Zij werd herdacht met lovende woorden en geroemd om haar inspanningen voor de stad. De gemeente dankt haar voor haar betrokkenheid, vriendelijkheid, scherpte, gevoel voor humor en recht door zee karakter. Haar man en kinderen wenst burgemeester Snijders sterkte en troost toe.

Deventerstraatweg

De inspreker was de heer Bram van Duinen, over de bestemmingsplannen aan de Deventerstraatweg, waar appartementen gepland zijn. Als groep hebben bewoners van deze straat al veel vaker gereageerd op de aanstaande wijziging van het bestemmingsplan daar, maar zij voelen zich niet gehoord. Zij vragen dan ook dit beter te overwegen.

De SP vraagt deze avond om een interpellatiedebat over dreigende huisuizettingen. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om te gaan handhaven op illegale woningsplitsingen. Volgens de SP betekent dit, dat huurders die daar wonen op straat komen te staan. Andere partijen zien het probleem, maar de burgemeester bezweert de onrust door te zeggen dat er op een menswaardige manier mee wordt omgegaan, en dat tot nu toe alle huurders binnen een jaar een nieuwe woning hebben gevonden. Er zijn 360 adressen in beeld, waarvan nu 30 zaken lopen. 15 adressen zijn tot nu toe gelegaliseerd.

Kop van Assendorp

Er was een mondelinge vraag door de VVD over de werkzaamheden aan de Kop van Assendorp. Een ondernemer klaagde over een lantaarnpaal en parkeerautomaat voor zijn deur, die gaat verplaatst worden, aldus wethouder Gerdien Rots. Ook zijn de ondernemers daar niet tevreden over de bereikbaarheid van de omgevingsmanager. Ook daarvoor beloofd wethouder Rots verbetering.

Er komen twee technische briefings voor de gemeenteraad later deze maand. Één over de omgevingsvisie en één over de eventvoorziening.

Schulddienstverlening

Over het beleidsplan voor Schuld Dienst Verlening (SDV) verklaarde de VVD dat zij akkoord gaat met de integrale aanpak, en dat dit een belangrijk onderdeel is voor de gemeenteraad. D66 zei dat ze de verbeteringen in het plan goed vinden, en dat zij met interesse kijken naar de uitkomsten.

Het voorstel over de recreatieplassen is aangenomen, waarbij de PvdA meldde dat het waterbeheer valt onder de zorgplicht van de gemeente, en dat er hier grote belangen spelen in milieuverontreiniging.

Het bestemmingsplan landgoed Windesheim is unaniem aangenomen door de raad. Over het leerlingenvervoer waren er twee amendementen. Het voorstel van de VVD om de tekst zo aan te passen dat ook stages, binnen billijke grenzen, vergoed worden, is aangenomen. Echter het voorstel van de SP om niet te veel verantwoordelijkheid bij de ouders te leggen voor het vervoer, haalde het niet. De reden daarvoor is dat partijen vonden dat er nog voldoende maatwerk in de regeling zit.

Vaccineren

Alle nota’s voor het thema bouwen en wonen zijn aangenomen, en er zijn ook nog een aantal vragen beantwoordt. Bijvoorbeeld over het verhogen van de veiligheid door vaccineren. De VVD en SP willen de vaccinatiegraad onder kinderen verhogen, omdat deze nu schrikbarend laag is. Zij willen dat doen door een specifiek Zwols actieplan. Wethouder Van Willigen echter ontraadt dit plan, omdat er al een regionaal plan op de plank ligt bij de GGD. De motie haalt het niet. Overige vragen bij dit agendapunt neemt de raad zonder discussie aan.

De motie van D66 over het onderzoek naar milieu-, geur- en geluidscontour industrieterrein Voorst is  aangenomen. De motie regelt dat hier in de Zwartewaterzone op actuele manier naar gekeken wordt. Aan het eind van de vergadering volgden nog  drie moties Vreemd aan de Dag. Het wegnemen van de belemmeringen voor verduurzaming, waar met name de Christenunie naar vroeg, is door wethouder Arjan Spaans aangemerkt als  ‘geen bezwaar’ en werd raadsbreed aangenomen. Bewoners gaan meer gefaciliteerd worden door de gemeente bij verduurzaming van hun huizen.

Geld voor cultuur

Ook was er een motie over geld dat voor cultuur wordt uitgegeven. Partijen willen dat er zorgvuldig wordt gekeken naar waar de besparingen zitten. Ze willen een kaaschaaf methode voorkomen. Deze is door wethouder Monique Schuttenbeld ontraden, omdat zij niet wil vooruitlopen op de regelingen. De motie is met een kleine meerderheid verworpen. De laatste motie  van de avond was die over de hulp bij herhuisvesting uit het interpellatiedebat. De SP diende deze motie in en hij is met verdeelde stemmen verworpen. De reden daarvoor is, dat er al een humaan beleid bestaat.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen op maandagavonden vanaf 19.30 uur in het gemeentehuis op de publieke tribune of via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is ook later terug te kijken. Tevens zijn hier de agenda en de stukken in te zien. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn. 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button