CoronavirusNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Alles wat je wilt weten over het Pfizer-vaccin

Zwolle – Vanaf vandaag maandag 4 januari worden de eerste uitnodigingen verstuurd aan mensen die zich kunnen laten vaccineren tegen corona. De eerste groep die wordt opgeroepen bestaat uit medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning. Wie een uitnodiging ontvangt, kan telefonisch een afspraak maken. In een later stadium kan dat ook digitaal. In Zwolle zullen de eerste vaccinaties met het vaccin BioNTech/Pfizer  gezet worden vanaf maandag 18 januari. Alles wat je wilt weten over dit vaccin lees je hieronder.

Wat is het BioNTech/Pfizer-vaccin?

Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer is op 21 december goedgekeurd het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). Het vaccin is uitgebreid beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit. En het is getest op tienduizenden mensen. Dit vaccin beschermt in 95 % van de gevallen tegen het coronavirus. Ook bij ouderen en risicogroepen, zoals:

mensen met astma;
chronische longziekten;
diabetes;
hoge bloeddruk;
obesitas (BMI hoger dan 30).

Het vaccin bestaat uit 2 prikken, waar 3 weken tussen zit. 7 dagen na de tweede prik zijn mensen maximaal beschermd tegen het coronavirus.

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

roodheid;
pijn;
zwelling op de prikplek.
Spier- en gewrichtspijn kunnen ook voorkomen, net als:

vermoeidheid;
hoofdpijn;
koude rillingen;
verhoging.

Deze bijwerkingen zijn mild en verdwijnen meestal na een paar dagen.

Kinderen en zwangere vrouwen

Uit verder onderzoek moet nog blijken hoe goed het vaccin werkt bij kinderen en zwangere vrouwen. Daarom worden zij nu nog niet gevaccineerd.

Hoe werkt het BioNTech/Pfizer-vaccin?

Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer is een mRNA-vaccin. Het vaccin bevat een stukje genetische informatie, het mRNA. Dit is een instructie voor de aanmaak van een kenmerkend eiwit van het coronavirus: het spike-eiwit. Stukjes van dit eiwit worden zichtbaar voor de afweercellen in het lichaam. Als reactie hierop maak je antistoffen aan. Als je daarna in contact komt met het coronavirus, word je door die antistoffen beschermd. Zo is de kans klein dat je ziek wordt van het virus. mRNA-vaccins kunnen niet bij je DNA komen en dus nooit iets veranderen aan je genen. Het vaccin wordt op natuurlijke wijze door het lichaam afgebroken.

Werkt het vaccin ook tegen de gemuteerde vorm van het coronavirus?

Er zijn geen aanwijzingen dat het vaccin minder werkzaam is bij de gemuteerde variant.

Is het vaccin in staat om de keten van transmissie te doorbreken, dat wil zeggen de transmissie van het virus van de ene op de andere persoon te voorkomen?

Het kabinet kijkt op basis van (internationale) adviezen – waaronder het advies van de Gezondheidsraad – of én welke vaccins voor een bepaalde doelgroep geschikt zijn. Dit vaccin wordt dan aangeboden. Het is niet mogelijk om te kiezen voor een ander vaccin. Op dit moment is er overigens slechts sprake van één goedgekeurd vaccin.

Hoe lang werkt het vaccin?

Hoe lang de coronavaccins bescherming bieden is nog niet duidelijk. Hierover komt meer informatie via het Europese Geneesmiddelen Agentschap (EMA) nadat de vaccins zijn goedgekeurd.

Wat is het effect van het vaccin van Pfizer/BioNTech op het aantal ziekenhuisopnames, het aantal opnames op de intensive care en op de sterfte?

Dat is op dit moment nog niet tot in detail te voorspellen. Wel is de verwachting dat in de loop van de tijd het vaccineren van kwetsbare ouderen een positief effect zal hebben op de druk in de ziekenhuizen en sterfte.

Als ik besluit mij te laten vaccineren, mag ik dan zelf het vaccin kiezen?

De meest kwetsbare mensen en hun zorgmedewerkers worden vanaf 8 januari als eerste gevaccineerd. Dat gebeurt met het vaccin van BioNTech/Pfizer. Daarna volgen andere vaccins, zodra het Europees Geneesmiddelen Agentschap deze heeft goedgekeurd. Het kabinet kijkt op basis van (internationale) adviezen of én welke vaccins voor een bepaalde doelgroep geschikt zijn.

Ligt er een onderzoeksverslag bij het CBG?

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) werkt bij de beoordeling van vaccins samen met de nationale organisaties. In Nederland is dat het College ter Beoordeling van de Geneesmiddelen (CBG). Lees meer informatie over de samenwerking met het EMA en de activiteiten van het CBG op CBG.nl.

Gerelateerde artikelen

Back to top button