112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zoveel traumahelikopter landingen waren er bij Isala Zwolle in 2023

Zwolle – In 2023 landde de traumahelikopter 118 keer op het heli-platform van het Isala Ziekenhuis in Zwolle, een daling ten opzichte van de 144 landingen in 2022. Voor de coronapandemie waren er in 2019 93 vluchten en in 2018 108. Dat blijkt uit cijfers van de Provincie Overijssel. Bij het Medisch Spectrum Twente in Enschede waren er in afgelopen jaar 89 vluchten, wat minder is dan de 120 in 2022.

In Nederland spelen medische vluchten een cruciale rol in de gezondheidszorg, vooral wanneer elke seconde telt. Deze vluchten worden uitgevoerd door traumahelikopters, die snel medische teams naar de plaats van een ongeval of medische noodsituatie kunnen brengen.

Lifeliners

In heel Nederland zijn er vier traumahelikopters actief, bekend als Lifeliners. Het gaat om de Lifeliner 1 in Amsterdam, Lifeliner 2 in Rotterdam, Lifeliner 3 in Volkel, en Lifeliner 4 in Eelde. Lifeliner 4 biedt dekking voor de noordelijke regio’s, waaronder Groningen, Friesland, Drenthe, delen van Overijssel, en dus ook Zwolle.  Daarnaast wordt er samengewerkt met de ADAC (de Duitse ANWB) voor vluchten in grensgebieden met Duitsland.

Verkeersongevallen, steek- en schietpartijen

Een traumahelikopter wordt ingezet bij grote en ernstige ongelukken of rampen om levens te redden. Het Mobiel Medisch Team (MMT) aan boord, bestaande uit een piloot, verpleegkundige en dokter, biedt gespecialiseerde medische hulp ter plaatse, zoals het geven van anesthesie en het helpen met de ademhaling. De helikopter kan snel ter plaatse zijn, drie keer sneller dan een ambulance, dankzij zijn vermogen om verticaal op te stijgen en landen en het vermijden van verkeer. De traumahelikopter wordt opgeroepen voor verkeersongelukken, bedrijfsongevallen, valpartijen, bijna-verdrinkingen, steek- en schietpartijen en acuut ernstig zieke mensen.

Hoe vaak de helikopters opstijgen varieert per regio, met bijvoorbeeld in Amsterdam ongeveer twee tot drie keer per dag een traumahelikopter die opstijgt.

Helikopterlocaties Lifeliners – Bron: ANWB | De Medic01 Leeuwarden is geen traumahelikopter. Deze helikopter wordt ingezet als ambulancehelikopter voor het patiënttransport vanaf de Waddeneilanden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button