KabelkrantNieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Zorgen over kosten wijzigen geslacht in persoonsregistratie

Zwolle – Vanwege een verwachte wijziging in de landelijke wetgeving over de bekostiging van de deskundigenverklaring bij verandering van het geslacht, neemt het college van burgemeester en wethouders in Zwolle momenteel geen actie. Dat blijkt uit een nota die wethouder Dorit de Jong stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

De wijziging van het geslacht wordt verwerkt in de geboorteakte. Deze wijziging zelf is gratis. De kosten voor de benodigde deskundigenverklaring en brief zijn ā‚¬315. In de huidige wetgeving mogen alleen personen van 16 jaar en ouder een geslachtswijziging aanvragen. De kosten voor een nieuw rijbewijs bedragen nu ā‚¬44,65. Een identiteitsbewijs is ā‚¬36,96 voor aanvragers onder 18 en ā‚¬68,50 voor hen boven de 18. Paspoorten kosten ā‚¬75,80 voor hen boven de 18 en ā‚¬57,30 voor hen onder de 18.

Bekendheid regelingen

Een mogelijkheid zou zijn om meer bekendheid te geven aan de optie om bijzondere bijstand aan te vragen voor de kosten. Deze mogelijkheid bestaat omdat de deskundigenverklaring verplicht is. Daarmee staat de noodzaak vast mocht er bijzondere bijstand worden aangevraagd. De noodzakelijk gemaakte kosten zijn geen algemene kosten van het bestaan welke uit de algemene bijstand voldaan kunnen worden. Het zijn kosten die gevolg zijn van bijzondere individuele omstandigheden. Uiteraard geldt wel het reguliere beoordelingskader (inkomen en vermogen) van de Participatiewet om vast te stellen of er daadwerkelijk recht is op bijzondere bijstand.

Vooralsnog staat er in de Tweede Kamer een plenair debat gepland in week 26 over de nieuwe transgenderwet. Bij inwerkingtreding zou deze wet de verplichting tot het aanvragen van een deskundigenverklaring schrappen, daarmee vervallen ook de kosten die nu gemaakt moeten worden.

Geboortegemeente

Vanwege de huidige wetgeving zit er een complexiteit in het vergoeden van de gemaakte kosten. Dit zit hem in het verschil tussen de geboortegemeente en de huidige woonplaats. Dit maakt het ook lastig om te kunnen schatten hoeveel kosten er zouden zijn wanneer de benodigde kosten zouden worden vergoed, omdat het niet met zekerheid te zeggen is hoe vaak men deze kosten zou gaan vergoeden.

In Zwolle zijn sinds 2017 105 aanvragen gedaan voor geslachtswijziging in de BRP (Basisregistratie Personen).

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button