112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Vrijspraak voor ontploffing bij zorgbedrijf Zwolle, wel 2 maanden cel voor illegaal vuurwerk

Zwolle – De rechtbank Overijssel veroordeelt de 28-jarige Danylo van O. uit Zwolle tot een gevangenisstraf van 2 maanden voor het opslaan en het voorhanden hebben van een groot aantal stuks illegaal vuurwerk. De man is vrijgesproken voor het veroorzaken van een ontploffing bij het zorgbedrijf Meesterwerk aan het Diezerplein in Zwolle.

Deze ontploffing vond plaats op 13 augustus afgelopen jaar. Rond 1 uur ’s nachts werd er bij zorgaanbieder Meesterwerk een zwaar explosief door de brievenbus gegooid. Dit veroorzaakte een enorme knal en de ruit is daarbij gesprongen. Niemand raakte gewond maar de buur is wel erg geschrokken.

Op camerabeelden is  te zien dat van O.  vlak voor de ontploffing langs het bedrijf loopt, maar uit het dossier blijkt niet dat hij het vuurwerk heeft aangestoken of dat hij wist van de ontploffing. Zo stelt de rechter. Dus is hij voor dit incident vrijgesproken.

Verdachte heeft zich wel schuldig gemaakt aan het opslaan en voorhanden hebben van een groot aantal stuks illegaal knalvuurwerk, met een totaalgewicht van 16 kilogram. Daarbij bevonden zich onder meer 51 stuks lijst III vuurwerk, zoals Cobra 20, Cobra 6 en vlinders. Verdachte bewaarde dit vuurwerk in een verhuisdoos in zijn kamer, in een woning voor begeleid wonen.

“Ontploffing van deze hoeveelheid vuurwerk had grote gevolgen kunnen hebben voor de omgeving. Ook het afsteken van zulk vuurwerk brengt risico’s met zich, niet alleen voor degene die het ontsteekt, maar ook voor omstanders. Ernstige gehoorbeschadiging, zwaar lichamelijk letsel of overlijden kan daarvan het gevolg zijn. Het voorhanden hebben van zo’n hoeveelheid vuurwerk levert gevaren op voor mens en dier en veroorzaakt dus maatschappelijk onacceptabele risico’s. Vanwege de ernst van het gepleegde feit kan daarom niet anders worden gereageerd dan met het opleggen van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.”, zo stelt de rechter.

Het levert de verdachte een gevangenisstraf van 2 maanden op.

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button