EconomieKabelkrantNieuws uit ZwolleRegioTech

Vakmensen nodig voor verduurzaming industrie Overijssel en Gelderland Noord

Zwolle – In tegenstelling tot vorige maand, daalden de WW-uitkeringen weer in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe en in Regio Zwolle. In Twente steeg de WW opnieuw. Er is nog steeds veel vraag naar personeel. Zo zijn er veel technische vakmensen nodig om de industrie te verduurzamen. Naast deze klimaatbanen is er ook in het algemeen veel vraag naar dit soort medewerkers.

Voor deze beroepen staan er regionaal dan ook 5.400 vacatures open. Dit zijn 2.300 vacatures meer dan vier jaar geleden. Dit biedt kansen voor mensen die een overstap willen maken naar een klimaatbaan.

Verduurzaming van industrie verandert veel technische beroepen

In het kader van het klimaatakkoord is ook de industrie aan het verduurzamen. Voor de uitvoering van klimaatmaatregelen zijn veel vakmensen nodig op het gebied van procestechniek, werktuigbouw, elektrotechniek en ICT, maar ook van kwaliteit en veiligheid. Wanneer bedrijven overschakelen op andere grondstoffen, energie en productieprocessen, veranderen de taken en de daarvoor benodigde kennis van bestaande beroepen.

UWV brengt met de SER Taakgroep Arbeidsmarkt en Scholing Klimaatakkoord en met SBB voor het eerst in kaart om wat voor specifieke beroepen en werkzaamheden het gaat en welke kennis en competenties ervoor nodig zijn. Bij deze ‘klimaatbanen’ in de industrie gaat het bijvoorbeeld om monteurs van industriële machines en installaties, ontwerpers van ICT-systemen, tekenaars werktuigbouw en kwaliteitscontroleurs industrie.

Regionaal duizenden vacatures voor verduurzaming industrie

Er zijn veel vacatures voor klimaatbanen in de industrie. Bovendien is er naast de klimaatwerkzaamheden ook in het algemeen veel vraag naar mensen die dit werk uitvoeren. Eind juni 2023 stonden in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord in totaal 5.400 vacatures open voor deze beroepen. Dat zijn er 2.300 meer dan in juni 2019 (+74%). Het aantal vacatures groeide daarna vrijwel ieder jaar. In 2020 zakte het aantal vacatures in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe en Regio Zwolle door de coronacrisis in. In Twente was nog wel sprake van een lichte groei in 2020. Daar is de toename dan ook het grootst: in Twente zijn er nu twee keer meer vacatures dan vier jaar geleden (+102%).

Ook in toekomst veel werk in klimaatbanen

Voor de klimaatberoepen hebben werkgevers in Overijssel en Gelderland Noord al jaren moeite om hun vacatures te vervullen. Naar verwachting houden de personeelstekorten aan, onder andere door de vergrijzing in de industrie en de afname van studenten in vooral het mbo en hbo. Opleidingen in deze richtingen bieden dus een (zeer) goed toekomstperspectief voor jongeren. Maar ook voor werkzoekenden en werkenden die de overstap naar een ‘klimaatbaan’ willen maken zijn er goede baankansen.

NewTech Festival

Daarom is er op zaterdag 4 november van 10.00 tot 16.00 uur het NewTechFestival 2023 voor iedereen die geïnteresseerd is in techniek. Tijdens dit gratis festival op het NewTechPark in Apeldoorn laten technische bedrijven en organisaties zien wat er mogelijk is op het gebied van techniek in hun bedrijf. Van autotechniek tot gezondheidszorg, recycling tot bouw en van automatisering tot kunststoftechnologie. Astronaut André Kuipers treedt op als speciale gast. Het festival is een initiatief van Sterk Techniek Onderwijs Apeldoorn, NewTechPark, gemeente Apeldoorn, Lucrato en UWV en wordt mede mogelijk gemaakt door docenten, studenten, bedrijven en vrijwilligers.

Leren en/of werken

Saskia Grit, arbeidsmarktadviseur bij UWV: “Er zijn veel mensen nodig in uiteenlopende beroepen om de klimaatambities in de industrie te realiseren. Zij kunnen bijvoorbeeld de CO2-uitstoot verminderen door schoner en slimmer te produceren. Binnen deze beroepen zijn er dan ook veel mogelijkheden om het vak in de praktijk te leren, of werken en leren te combineren in een bbl-opleiding. In het algemeen gelden de eisen: interesse voor techniek, veiligheidsbewust, gemotiveerd om (bij) te leren en sociaal vaardig. Mensen die interesse hebben in een scholingstraject kunnen een e-mail sturen naar kansenindetechniek@uwv.nl.”

Het volledige artikel over klimaatbanen in de industrie vindt u hier: Verduurzaming industrie vraagt om vakmensen

Ontwikkeling WW-uitkeringen september

In Stedendriehoek en Noordwest Veluwe dalen WW-uitkeringen weer in september
Eind september 2023 verstrekte UWV 4.536 WW-uitkeringen in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 1,3% (-62 uitkeringen). Dit is iets meer dan de landelijke afname van 0,8%. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen nog steeds hoger. De regionale stijging is 44 uitkeringen (+1,0%). Deze toename is wat kleiner dan de landelijke stijging het afgelopen jaar (+2,0%).

Twentse WW-uitkeringen stijgen in september opnieuw

Eind september 2023 verstrekte UWV 5.298 WW-uitkeringen in Twente. Ten opzichte van vorige maand is dit een toename van 0,2% (+9 uitkeringen). Landelijk was er juist sprake van een lichte afname van 0,8%. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen hoger. De stijging in Twente is 3,3%, oftewel 169 uitkeringen. Deze toename is groter dan de landelijke stijging het afgelopen jaar (+2,0%).

WW-uitkeringen in Regio Zwolle dalen weer

Eind september 2023 verstrekte UWV 4.249 WW-uitkeringen in Regio Zwolle. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 0,7% (-30 uitkeringen). Dit is vrijwel gelijk aan de landelijke afname van 0,8%. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen 0,2% lager in Regio Zwolle (-8 uitkeringen). In Nederland was er het afgelopen jaar sprake van een toename van 2,0%.

Meer informatie over de arbeidsmarkt vindt u op Arbeidsmarktinformatie (werk.nl).

Gerelateerde artikelen

Back to top button