Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapPolitiek & OpinieVervoerVoorpaginaZorg & Welzijn

Verslag: Themadebat Zwolse gemeenteraad over leerlingenvervoer

Zwolle – Maandagavond acht april was de gemeenteraad van Zwolle bijeen om te spreken over het leerlingenvervoer in Zwolle.

Voor sommige leerlingen uit de gemeente Zwolle betaalt of regelt de gemeente het leerlingenvervoer van en naar school. De manier waarop de gemeente omgaat met het leerlingenvervoer is geregeld in de verordening Leerlingenvervoer. De geldende verordening is door de raad vastgesteld in 2014.

Stijgende vraag

De verwachting is dat de vraag naar leerlingenvervoer de komende jaren stijgt. Zonder maatregelen leidt dit tot knelpunten. Het college wil daarom meer inzetten op de zelfredzaamheid en de ontwikkeling van zelfstandigheid van ouders en kinderen. Daarmee bedoelt zij dat ouders zelf zorgen dat hun kinderen naar school gaan. Dit kan door middel van een fietsmaatje, OV-hulp of bijvoorbeeld een App.

De gemeente helpt dan daar waar nodig. Het college stelt daarom voor een nieuwe verordening leerlingenvervoer vast te stellen. Deze nieuwe verordening sluit beter aan bij de ambities en doelen die gesteld zijn in het coalitieakkoord, de Perspectiefnota (PPN) en de intentieverklaring Publieke Mobiliteit.

Zelfredzaamheid

De gevraagde zelfredzaamheid was de trigger bij veel fracties om over het onderwerp te praten. Zij ervaren dat als het pushen van ouders en kinderen tot iets wat zij eigenlijk niet willen of kunnen. Andere partijen zien hier een mogelijkheid voor maatwerk, en de vrijheid om meer te kunnen doen. Wethouder Michiel van Willigen ziet het ook niet als pushen. Hij benadrukt dat het eigenlijk al staand beleid is om te kijken wat mensen zelf kunnen, en dat er nu ook keukentafelgesprekken gevoerd gaan worden, onder andere met de SWT’s.

Ook maakten partijen zich boos over boetes die ouders krijgen wanneer zij na te lang wachten op het busje uiteindelijk besluiten om zelf de kinderen weg te brengen. In dat geval blijft het vervoersbedrijf in gebreke, niet de ouders. Wethouder Van Willigen stelt dat dit niet aan de orde is. Boetes worden alleen opgelegd wanneer ouders stelselmatig de fout in gaan.

Ochtend-spitsuur

Een ander punt bij de partijen is dat ouders een ochtend-spitsuur kennen, wanneer al hun kinderen moeten eten en naar school. Het kan dan heel vervelend zijn wanneer ze moeten wachten op het leerlingenvervoer, ook wanneer de ouders zelf nog naar het werk moeten.

Stages zijn ook een heikel punt. In de gepresenteerde verordening staat dat vervoer van en naar stages alleen kan plaatsvinden wanneer het op de gebruikte route ligt. Daartegen maken de partijen bezwaar. Zij gaan ermee akkoord dat er een maximale straal is, maar zien dan liever een tekst als: Stage mag binnen de gemeentegrenzen. De wethouder snapt dit.

Wethouder Van Willigen zegt toe om de nieuwe verordening in te voeren in schooljaar 2025/2026, en te evalueren in schooljaar 2026/2027. Om de nieuw aangevoerde ideëen in te voegen in de besluitvorming, gaat de gemeenteraad extra tijd invoegen om een amendement en motie te maken. Deze worden op 15 april in stemming gebracht.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen op maandagavonden vanaf 19.30 uur op de publieke tribune in het gemeentehuis of via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is ook later terug te kijken. Tevens zijn hier de agenda en de stukken in te zien. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn. 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button