Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Verslag: Gemeenteraad behandelt meer dan 71 onderwerpen

Zwolle – In de gemeenteraadsvergadering van maandagavond 8 mei zijn meer dan 71 onderwerpen onder de hamer gekomen en ook vele besluiten genomen.

De avond begon met 2 insprekers. De eerste was mevrouw Wilma van den Berg namens de ouders van kinderen die in het schippersinternaat Prinses Margriet wonen. Dit gebouw is te groot geworden voor het aantal kinderen dat er nu verblijft. En pogingen om andere activiteiten op te nemen zijn mislukt. De ouders willen nu dat de gemeente actie onderneemt om het internaat te verbeteren. Sluiting is geen goede optie, zegt mevrouw Van den Berg, omdat de kinderen een stabiele en liefdevolle omgeving nodig hebben.

Kermisautomaten

De tweede inspreker de heer Rogier Schmitt, namens Arcade Zwolle. Hij is het niet eens met het verbod op kermisautomaten in een nieuw te bouwen spelcentrum. Hij wil dat er een onderscheid gemaakt wordt in de wet tussen behendigheidsspellen en kansspelen bij deze automaten, en dat behendigheidsspellen wel worden toegestaan.

Het voorstel van de SP om snel een debat te agenderen over het ‘mislukken’ van de afvalinzameling heeft het niet gehaald. Andere partijen wilden wachten totdat er meer gegevens uit onderzoek beschikbaar zijn voor een evaluatie.

Gratis BFO

Er zijn mondelinge vragen gesteld over het gratis houden van het Bevrijdingsfestival Overijssel, onder andere door de SP. De partij vindt het belangrijk dat dit festival voor iedereen toegankelijk blijft en wethouder Monique Schuttenbeld is het daarmee eens. Zij blijft in gesprek met de organisatoren, maar het is nu nog te vroeg om echt iets over te zeggen, vindt zij.

Over de strategische veiligheidsagenda zijn drie moties ingediend. Swollwacht wil graag dat de stadkamer veiliger wordt, door actie te ondernemen tegen de overlast daar. Deze motie is aangenomen. De VVD wil met een motie meer perspectief geven aan de toekomst voor jongeren die een misstap hebben begaan. Ook deze motie haalt het. De PvdA wil met een motie meer visie op de jongerenproblematiek, maar volgens wethouder Michiel van Willigen gebeurt dat al en derhalve is deze motie niet meer in stemming gebracht.

Flexwoningen

Over flexwoningen is veel gezegd door de diverse partijen, en dat varieerde van begrip voor de mogelijkheden om snel extra woningen te bouwen tot het argument dat het om een proces gaat dat goedgekeurd gaat worden door de raad over ook toekomstige bouw. Daardoor zou het misschien ook op ongewenste plekken gebouwd kunnen gaan worden (PvdD).

De motie van GroenLinks over het verbod op fossiele reclame in de openbare ruimte wordt door een groot deel van de raad aangenomen. De vraag was of het niet ingaat tegen de vrijheid van meningsuiting (VVD), maar de partijen vinden het argument zwaarder wegen dat zegt dat fossiele reclame door de CO2 uitstoot ook schadelijk is voor de gezondheid. Daardoor mag deze reclame ook verboden worden.

Wachttijden jongeren

De PvdA diende een motie in om ervoor te zorgen dat jongeren geen vier weken wachttijd meer hoeven te hebben voordat zij recht krijgen op bijstand. De VVD was hier op tegen, omdat zij willen voorkomen dat iemand überhaupt in de bijstand komt. Alle andere partijen namen de motie aan.

Een nieuw motie op het laatste moment van de VVD vraagt om het voorkomen van een eventloze periode tijdens het overstappen van de IJsselhallen naar een nieuwe locatie voor de evenementhallen. Wethouder Schuttenbeld vind dit een prima idee, waar het college ook al wat mee bezig is. Zij ziet deze motie echter als een steun in de rug en zij wordt dan ook unaniem aangenomen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button