112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Verdachte vrijgesproken van moord op Henk Wolters; wel 6 jaar cel voor wapenbezit

Zwolle – De rechtbank Overijssel spreekt een 46-jarige man vrij voor de moord op Henk Wolters die op oudjaarsavond 2019 werd bij zijn huis werd doodgeschoten bij zijn huis aan de Buitengasthuisstraat in Zwolle. Er zit onvoldoende wettig en overtuigend bewijs in het dossier dat het de man is geweest die deze fatale schoten loste. De man wordt wel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar voor verboden wapenbezit en witwassen.

 

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland had een gevangenisstraf van 27 jaar geëist tegen een 46-jarige man uit Zwolle; achttien jaar voor de moord op Henk Wolters uit Zwolle op oudejaarsavond 2019, en negen jaar voor het voorhanden hebben van vuurwapens, handgranaten en munitie en witwassen.

De 46-jarige man werd aangehouden nadat op 8 december 2020 op een bosperceel even buiten Zwolle vijf tonnen met 21 handgranaten, 25 vuurwapens, waarvan 9 automatische wapens, munitie en een geldbedrag van 30.000 euro zijn gevonden. In een van die tonnen zat een vuurwapen waarvan onderdelen te linken zijn aan de moord op Henk Wolters.

Op die onderdelen en op diverse wapens, deksels van tonnen en elastiekjes om geldbundels zijn DNA-sporen en/of vingerafdrukken aangetroffen van de 46-jarige verdachte. De sporen waren te talrijk om de verdachte te laten wegkomen met een verklaring dat hij jaren geleden iemand heeft geholpen bij het schoonmaken en inpakken van wapens, aldus het OM. Voor het OM staat vast: “De wapens, munitie en handgranaten zijn van de verdachte, en alleen van hem.”

Toch is de rechter het daar niet mee eens. “Vastgesteld kan worden dat de rechtbank het wat betreft de feitelijke vaststellingen grotendeels eens is met het Openbaar Ministerie: verdachte heeft het moordwapen in zijn bezit gehad en deze na de moord bij zijn heimelijke wapenverzameling gestopt. Daarnaast heeft verdachte door zijn aanwezigheid in Zwolle op het tijdstip van de moord en het ontbreken van een alibi, zonder meer gelegenheid gehad om Henk Wolters dood te schieten. Er valt dan ook veel te zeggen voor het door het Openbaar Ministerie geschetste scenario. Daar staat echter het niet onbelangrijke punt tegenover dat verdachte niet op de plaats delict is gezien noch hier op andere wijze aan valt te linken. De stap die dan moet worden gemaakt van het op enig moment na de moord verrichten van handelingen met het moordwapen, naar het buiten redelijke twijfel kunnen vaststellen dat verdachte ook de schutter is geweest, is naar het oordeel van de rechtbank een te grote. Het ‘wel een motief en geen alibi’ is voor de rechtbank onvoldoende om die redelijke twijfel mee te kunnen uitsluiten. Er zat driekwart jaar tussen de vondst van het wapen en de moord op Henk Wolters. Verdachte heeft als groot wapenliefhebber vele wapens in zijn handen gehad. Nu zowel verdachte als Wolters actief waren in het criminele circuit, waarbinnen vele vetes en conflicten bestaan, is een eventueel motief hier niet doorslaggevend. Het ontbreken van een alibi kan in dit verband wel relevant zijn, maar meer dan het feit dat verdachte aldus gelegenheid voor de moord heeft gehad kan de rechtbank hier niet uit afleiden. Het oordeel dat verdachte persé in Zwolle wilde zijn om onder ideale (rumoerige en mistige) omstandigheden de moord te plegen en doelbewust zijn telefoon heeft thuisgelaten om te verhinderen dat zijn gangen eenvoudig konden worden nagegaan, is te speculatief. Voorts is het zo dat de vaststellingen die op basis van het dossier kunnen worden gedaan, nog altijd ruimte bieden voor de mogelijkheid dat verdachte niet, of op een andere manier dan als (mede)pleger bij de moord betrokken is geweest.

Kortom: ondanks het feit dat er zeer belastende feiten en omstandigheden in de richting van verdachte wijzen als degene die Wolters heeft vermoord, is naar het oordeel van de rechtbank niet buiten redelijke twijfel vast komen te staan dat het verdachte is geweest die de fatale schoten heeft gelost, dan wel daarbij in zo’n verregaande mate betrokken was dat er sprake is van medeplegen. De rechtbank zal verdachte daarom vrijspreken van moord op Wolters.

 

Foto © RTV Focus

Gerelateerde artikelen

Back to top button