Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Van grijs naar groen: meer biodiversiteit, minder wateroverlast en minder hittestress

Zwolle – Woensdagochtend liet wethouder William Dogger samen met kinderen van basisschool De Marshof zijn groene vingers wapperen in Zwolle Zuid. Ze vormden een stuk straat nabij de kruising van de Schepenenlaan en de Roelinckmate om naar een meer gezonde groene buitenplek.

Samen gingen ze de klinkers vervangen door groene heesters en zaaiden ze een mengsel van wilde bloemen in. Dat trekt bijen en andere insecten aan en daarmee ook meer vogels.
Hiermee laat de gemeente zien dat het voordelen heeft om van grijs naar groen te gaan.

Wethouder Dogger: “Als gemeente spelen wij al langer in op het veranderende klimaat. Dat doen we bijvoorbeeld door in Zwolle meer ruimte te maken voor water en door te vergroenen. Zo houden we bij nieuwbouw rekening met bergruimte voor regenwater en werken we aan herinrichting van straten en pleinen. Meer groen in de buurt helpt om de hitte in de zomer te temperen. Zwollenaren kunnen dat ook goed op kleine schaal doen in hun eigen tuin: haal een paar tegels eruit en zet er wat planten in. Dat scheelt echt!”

Regenwater

Van grijs naar groen heeft veel pluspunten. Het speelt in op het veranderende klimaat. Door het weghalen van de tegels of bestrating kan het regenwater bij extreme buien sneller de grond intrekken en heeft de begroeiïng minder snel last van droogte en hitte. Groene oppervlakken worden immers een stuk minder heet in de zomer dan steen en tegels.

De wethouder: “Als je dan ook nog kiest voor wilde bloemen en andere planten die bijen aantrekken, dan doe je de natuur in onze stad een groot plezier. Die insecten trekken op hun beurt weer vogels en zo werken we samen aan biodiversiteit. Ik noem dat buitengeluk! Wij geven met deze actie graag het goede voorbeeld en ik roep de bewoners van Zwolle op om mee te doen. Ook op andere plekken in Zwolle gaan we de komende tijd aan de slag om de openbare ruimte groener te maken.

Als je dan ook nog kiest voor wilde bloemen en andere planten die bijen aantrekken, dan doe je de natuur in onze stad een groot plezier. Die insecten trekken op hun beurt weer vogels en zo werken we samen aan biodiversiteit. Ik noem dat buitengeluk! Wethouder William Dogger

 

En hoe mooi is het dan om daarmee te beginnen bij een school die zelf al aan de slag is? De Marshof krijgt een groener schoolplein met meer natuurlijke materialen. Zo keert de zieke kastanjeboom, die hier vorig jaar gekapt moest worden, nu terug als speelobject op het schoolplein. Zo leren de kinderen ook over de kringloop van de natuur.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button