Nieuws uit ZwolleVervoerVoorpagina

Testrijden met elektrische bussen in Zwolle

Nieuwe busremise met laadinfrastructuur

Zwolle – De eerste elektrische bussen zijn in Zwolle gespot. Het gaat om twee elektrische bussen van AllGo / Keolis die normaal in Almere rijden. De bussen worden nu in Zwolle ingezet om proef te draaien. Chauffeurs die rijden op de stadsdienstlijnen in Zwolle kunnen zo wennen aan het rijden met elektrische bussen. Vanaf 13 december 2020 zal het busvervoer in Zwolle volledig met elektrische bussen worden uitgevoerd.

Dat zullen niet dezelfde bussen zijn als die er nu rijden, laat Keolis woordvoerder Lotte Hendriks weten. “Deze AllGo bussen waren over in Almere. Het is daar nu veel rustiger door de coronacrisis. Daarom konden deze bussen makkelijk ingezet worden in Zwolle voor testritten.” De AllGo bussen zijn dan ook voorzien van het ‘bordje’ geen dienst,  zodat de chauffeurs ervaring kunnen opdoen met elektrisch rijden. “Eind van het jaar wordt een nieuw type elektrische bus ingezet van de Chinese fabrikant BYD. We gaan dan ook gelijk rijden onder de nieuwe naam RRReis.”

Opladen

De elektrische bussen van ALLGo worden op dit moment opgeladen met een mobiele oplaadset. “Die worden in Almere ook wel gebruikt. Als er voldoende stroom is dan kunnen via de oplaadset de accu’s opgeladen worden in Zwolle. Dat gebeurd nu in de remise op Voorst”, vertelt de Keolis woordvoerder.

Nieuwe busremise

In de aanloop naar de ingebruikname van de elektrische vloot wordt het busstation van Zwolle voorzien van oplaadpunten voor overdag. Ook wordt er gekeken naar een geschikte locatie voor een nieuwe busremise waar de bussen ’s nachts komen te staan. Daar zal een groot deel van de laadinfrastructuur worden gerealiseerd.

Waar de nieuwe stallingsplaats voor de bussen komt kan Keolis op dit moment nog niet aangeven.

Vanaf 13 december 2020 blijft Keolis voor de aankomende tien jaar de vervoerder in de concessies Veluwe en Midden-Overijssel. Daarnaast breidt het haar dienstverlening uit met Lelystad (2021) en IJsselmond (2023). Het contract met een waarde van € 900 miljoen wordt uitgevoerd met meer dan 300 elektrische voertuigen en is daarmee de grootst elektrische vloot in Nederland. Met dit nieuwe contract introduceert Keolis Nederland de grootste vloot van elektrische voertuigen in Nederland. In samenwerking met de opdrachtgevers wordt een deel van de laadinfrastructuur gerealiseerd voor deze meer dan 300 elektrische voertuigen. Daarnaast zorgt Keolis voor capaciteit op de eigen stallingslocaties waarmee wordt bijgedragen aan een duurzamere samenleving in de drie provincies. Deze e-vloot is tevens voor Keolis Group de grootste in zijn soort wereldwijd.

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button