Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpaginaZorg & Welzijn

Rumoer in de raadszaal: cliënten niet eens met besluit over Meesterwerk

Zwolle – Maandagavond was er tumult in de raadszaal. Tientallen aanwezige cliënten van Zorgverlener Meesterwerk waren het niet eens met het besluit van het college om het zorgcontract met deze organisatie stop te zetten. En dat lieten ze blijken.

Onlangs trok de gemeente de financiële steun in, aan het bedrijf dat kwetsbare jongeren opvangt.  Na onderzoek door een extern bureau bleek dat de zorg bij Meesterwerk onder de maat was. De aanwezige cliënten en een ingeschakelde jurist kunnen zich echter niet vinden in het opgemaakt rapport wat volgens hun niet op feiten is gebaseerd.

De dupe

Mevrouw de Boer, Meesterwerk cliënt en vertegenwoordiger cliëntenraad , sprak de raad toe. Ze vraagt zich af waarom er niet naar de cli:enten is gekeken. “Wij zijn met ons allen de dupe. Niemand heeft ons gevraagd of wij wel tevreden zijn, Of het wel goed met ons gaat.” Er is verwondering over het feit dat de gemeente een onderzoek goedkeurt die, volgens de cliënten, feitelijk vol staat met fouten.

“Wij als cliënten zijn tevreden en ontvangen goede hulp zoals dat passend is bij ons.” De Boer vervolgt: “Als er geen meldingen zijn en er geen duidelijk dossier is opgebouwd over klachten bij Meesterwerk en er ook geen hoor en wederhoor is toegepast, is er dan niet een besluit genomen op basis van geruchten?”

U heeft geen idee wat voor invloed dit alles heeft op onze cliënten. Er hebben zich al trieste en gevaarlijke situaties voorgedaan door dit besluit. Cliënten  zijn angstig en vallen terug in hun eigen traject.

 

De Boer vraagt namens de cliëntenraad aan de raad om aan hun te denken en het besluit te herzien: Wij willen u vragen dit onderzoek te onderbouwen met feiten. Tot vandaag heerst er verdriet over dit onmenselijke besluit van de gemeente waarvan we nooit zouden denken dat die zo’n onmenselijke keuze zou kunnen maken”. Cliënten in de begeleid wonen projecten moesten allemaal herplaatst worden naar een nieuwe zorgorganisatie en daarmee woning,

Geëmotioneerd

Toen de Boer verder ging met haar betoog raakte ze zichtbaar geëmotioneerd “In mijn gesprek met wethouder Vedelaar (red. Sociale Zaken ) vertelde ik dat ik bij hotel Wientjes werk. Helaas kwam er een vooroordeel uit. ‘O zei de wethouder, als kamermeisje?’ Beste mensen ik doe een HBO opleiding. En ja er zijn mensen van allerlei kleur bij Meesterwerk. Waarschijnlijk heeft dat ook een bepaald stereotype beeld opgeroepen. Wij mogen hopen dat dat niet van invloed is geweest op de hetze tegen Meesterwerk. Echter een ontkenning van de wethouder zal vanavond geen indruk maken. Daarvoor is het tegendeel al teveel bewezen. Na vanavond gaan we ook in overleg met andere cliënten om hier landelijk aandacht voor te vragen.”, zo besluit de Boer namens de aanwezige cliënten haar betoog.

positieve gesprekken

Ook de heer Holtland, gemachtigd jurist voor Meesterwerk spreekt de raad toe. Ook hij heeft vraagtekens bij het onderzoek. Niet alleen over de expertise van het ingehuurde onderzoeksbureau dat pas een maand na het eerste intakegesprek met Meesterwerk een inschrijving bij de Kamer van Koophandel kreeg. Maar hij vraagt zich ook af hoe het kan dat Meesterwerk vele jaren door zorgkantoor IGZ werd gecontroleerd en daar nooit geen klachten waren terwijl in de korte tijd dat ze voor de gemeente werken er ineens wel klachten zijn.”Uiteraard is Meesterwerk een organisatie waar ook klachten zijn. Je moet soms met een opgeheven vingertje te werk gaan. ‘We zijn bezig om u te begeleiden, om u maatschappelijk te laten functioneren.’ Dan kan er mogelijk een klacht binnen komen.” Holtland haalt ook aan dat er van de 170 cliënten slechts 9 door het onderzoeksbureau zijn benaderd voor een gesprek. “Als u de gespreksverslagen leest dan weet u dat het positieve gesprekken zijn geweest zonder klachten”. Holtland besluit met de vraag of de wethouder een goede beslissing heeft genomen.

Apart debat achter gesloten deuren

Groen Links fractievoorzitter Patrick Rijke spreekt vervolgens de cliënten toe namens de raad. Hij bedankt de cliënten dat ze hun verhaal hebben willen doen: “Volgende week spreekt de raad achter gesloten deuren. We zijn geen rechter. We vellen geen oordeel in een welles of nietes. We buigen ons volgende week inhoudelijk over deze kwestie. 
Burgemeester Henk Jan Meijer besluit de vergadering met de mededeling dat er inmiddels ook een juridische bezwaarprocedure is ingezet door Meesterwerk en dat er één op één gesprekken lopen met verschillende cliënten van Meesterwerk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button