BouwDiezerpoortNieuws uit ZwolleUit uw buurtVoorpagina

Rioolgemaal Turfmarkt wordt vernieuwd

Zwolle – Het rioolgemaal Turfmarkt aan de Bagijnesingel in de wijk Diezerpoort wordt vernieuwd. De verouderde onderdelen van het gemaal worden vervangen door nieuwe exemplaren. Deze week zijn de werkzaamheden bij gestart.

De vorige pompen die in het gemaal stonden raakten steeds vaker verstopt. ‘We hadden een aantal keer per week verstopping. Onze servicemonteurs moesten dan naar deze locatie komen om die pomp weer vrij te maken,’ vertelt projectleider Mark Heideveld. Toen dat steeds vaker gebeurde, hebben ze de knoop doorgehakt. Naast de elektra worden ook de pompen zelf vervangen.

Babypomp voor regenwater

Zo komen er vijf nieuwe pompen, waaronder één ‘babypomp’. Deze kleinere pomp zorgt voor het regenwater in de drogere periodes. De pomp is echter niet alleen erg praktisch. Met het installeren van de babypomp wordt maar liefst vijftig procent van de energie bespaard.

Om de hele installatie te kunnen aanpakken, is er aan de Turfmarkt tijdelijk een noodvoorziening geplaatst. Vanaf die voorziening voeren de noodpompen gedurende de restauratie het afvalwater af. Op deze manier kan de aan- en afvoer van het rioolwater gewoon door blijven gaan tijdens de werkzaamheden.

Turfmarkt is het op één na grootste gemaal van Zwolle. Het rioolwater van de wijken Assendorp, Oosterenk, Wipstrik, Diezerpoort, de Marslanden en het gehele industrieterrein wordt via dit gemaal naar de rioolzuiveringsinstallatie afgevoerd.

Gerelateerde artikelen

Back to top button