Kunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Rikus ‘Poes’ Attema – iconische verslaggever op de brommer

Een echte must-see voor iedere journalist. Het bronzen beeld van Rikus Poes. In het hart van Harlingen staat dit bijzonder bronzen beeld dat hulde brengt aan Rikus “Poes” Attema, de iconische stadsverslaggever van de Harlinger Courant. Dit beeld is een must see voor elke journalist, vooral diegenen die werkzaam zijn in het tijdperk van internet en sociale media. Het herinnert ons eraan hoe journalistiek vroeger werd bedreven.

Rikus Poes was een bekend figuur in Harlingen. Van 1952 tot aan zijn pensionering in 1978 verzamelde hij het nieuws op straat. Hij was dagelijks op pad met zijn brommer, kranten in de fietstas en zijn onmisbare opschrijfboekje in de zak. Het beeld, gecreëerd door oud-Harlinger Henk Zielstra, staat op de Zakkendragerspijp op de Kleine Voorstraat en toont Rikus Attema klaar om op pad te gaan met zijn brommer.

Een opvallend detail van het beeld zijn de grote letters PERS en een poes die afgebeeld waren op het gele plaatje van zijn brommer – vandaar zijn bijnaam Rikus Poes.

Gerelateerde artikelen

Back to top button