KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Oplossing voor bio-diversiteit bij isoleren

Zwolle – Een Soortenmanagementplan (SMP) is een oplossing voor de vertragingen en meerkosten die isoltaiemaatregelen oplopen door de verplichting van ecologisch onderzoek. Dat blijkt uit een voorstel dat de wethouders Arjan Spaans en Monique Schuttenbeld sturen naar de gemeenteraad van Zwolle.

Een soortmanagementplan zorgt ervoor dat er niet per ruimtelijke ontwikkeling een losse ontheffing aangevraagd hoeft te worden maar dat de initiatiefnemer beroep kan doen op een generieke ontheffing op gebiedsniveau. Een gebiedsontheffing wordt afgegeven door het bevoegd gezag voor doorgaans 10 jaar.

Tijdrovend en kostbaar

Op dit moment is er voor spouwmuurisolatie en isolatie aan de schil van gebouwen geen werkbare oplossing. De huidige procedure is ingewikkeld, tijdrovend en kostbaar. De kosten voor ecologisch onderzoek aan een individuele woning kunnen oplopen tot duizenden euro’s. De verantwoordelijkheid die het systeem vraagt van isolatiebedrijven om zonder vergunning niet aan de slag te gaan is groot, en raakt hen financieel. De situatie is daarmee op lange termijn niet houdbaar en leidt tot wetsovertreding en boetes.

De huidige werkwijze vormt een belemmering om woningen en gebouwen te isoleren. De uitbreiding van het SMP vergemakkelijkt de procedure, maakt legaal isoleren van spouwmuren, daken en gevels mogelijk en zorgt ervoor dat iedereen koers blijft houden op de doelen van het programma Energietransitie. Het past in de doelstelling van de gemeente een energieneutrale stad te worden.

Particulieren

Op dit moment wordt op grote schaal geïsoleerd door particulieren. Hierdoor komen beschermde soorten, woonachtig in de gebouwde omgeving, onder druk te staan. Een SMP voorkomt negatieve effecten voor biodiversiteit en helpt de staat van instandhouding van populaties te verbeteren.

Op dit moment is geen financiële dekking voor de volledige termijn van 10 jaar beschikbaar voor het SMP. Daarom is het voorstel nu van start te gaan met dekking voor een periode van 3 jaar. Over de resterende periode van 2028 t/m 2034 zal op een later moment een besluit worden genomen. Er is geld beschikbaar van dfe provincie en de Groene Leges.

Hele stad

In samenwerking met de woningcorporaties wordt op dit moment al een SMP opgesteld voor de bebouwde kom van Zwolle. De lopende opdracht voor het SMP richt zich echter alléén op het vastgoed van de gemeente en de corporaties. Het betrekken van particuliere woningeigenaren en derden (bedrijven) brengt structurele inspanningen en kosten met zich mee. De gemeente is daarna verantwoordelijk voor de vergunning, waar de stad als geheel gebruik van kan maken.

 

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button