BinnenstadKunst & CultuurNieuws uit ZwolleUit uw buurtVoorpagina

Mevrouw Marcus onthult haar Eiervrouwtjes op de Nieuwe Markt

Zwolle – Woensdagmiddag heeft wethouder Monique Schuttenbeld samen met mevrouw Timmy Marcus officieel het beeld van de Eiervrouwtjes en de daarbij horende plaquette onthuld op de Nieuwe Markt.

Het beeld van de eiervrouwtjes is gemaakt door Greet Jaspers-Grottendieck uit Vaassen en in 1993 aangekocht door de heer en mevrouw Marcus. Lex Marcus groeide op in de Koestraat in Zwolle en ging als kleine jongen met zijn moeder dikwijls naar de Nieuwe Markt, waar hij de vrouwen van de Veluwe met hun eiermandjes zag.

Tuin van echtpaar Marcus

Het beeld van de eiervrouwtjes herinnerde hem aan zijn kinderjaren. Het beeld stond jarenlang in de tuin van het echtpaar Marcus. Ze besloten het beeld na het overlijden van de heer Marcus aan de gemeente Zwolle te schenken om daarmee een stuk geschiedenis van de stad zichtbaar te maken. Mevrouw Marcus bood het beeld in 2016 aan burgemeester Henk-Jan Meijer aan.

Het beeld is in het najaar van 2018 op de Nieuwe Markt geplaatst. Bij het beeld is ook een plaquette gemaakt.

Huisarts in Zwolle

Lex Marcus wordt in 1935 geboren als zoon van Bram Marcus (1899) en Loes Leydesdorff (1905).Lex heeft twee oudere broers, Ernst (1929) en Hans (1931). Het gezin woont in Zwolle, aan de Koestraat 40, waar vader Bram werkt als huisarts. Moeder Loes is verpleegkundige.

Foto’s © Peter Denekamp

Eiermarkt

Als Lex een jaar of 4 is gaat hij regelmatig aan de hand van zijn moeder naar de Eiermarkt. Lopend over richeltjes en kijkend naar de kinderkopjes op de grond ziet hij op de overdekte eiermarktboerinnen in klederdracht gehuld. Op opengeklapte bankjes verkopen zij bruine en witte eieren voor een paar cent per stuk. Het beeld van die vrouwen in klederdracht en de in rieten manden in een laagje stro verborgen eieren, blijven Lex bij als fijne herinnering uit zijn kindertijd.

Lex’ kinderjaren verlopen voorspoedig, tot het uitbreken van de oorlog in 1940. Als zevenjarig kind van Joodse ouders moet hij in 1942 onderduiken. Na een zwerftocht door Nederland belandt hij met zijn broer Hans in het Friese Engwierum. Onder de schuilnaam Van der Broek trekt hij met zijn blonde haren en blauwe ogen gelukkig weinig aandacht, gaat hij naar school en beleeft hij bij de familie Dotinga relatief gelukkige jaren.

Na de oorlog herenigt het gezin zich in de Koestraat. Lex maakt de lagere school af en doorloopt de Rijks HBS. In 1953 vertrekt hij naar Groningen voor de studie Geneeskunde. In 1960 behaalt hij zijn doctoraal en trouwt vervolgens met Timmy Timmers.

Huisartsenpraktijk Groot Wezenland

In 1965 verhuizen ze naar Zwolle om de huisartspraktijk op het Groot Wezenland 30 voort te zetten. Nog wat later wordt Lex bedrijfsarts bij Scania en keuringsarts bij PEC Zwolle. Wanneer hij in 1985 de praktijk verkoopt verhuist het gezin naar de Kloosterbrink 14 en wordt Lex voltijds bedrijfsarts bij de Bedrijfsgeneeskundige Dienst Zwolle.

Vendue Huis Zwolle

Na zijn pensionering in 2000 pakt Lex zijn levenslange hobby intensiever op, antiek en kunst. Hij verbindt zich aan het Vendue Huis Zwolle. Verder is hij betrokken bij veilingen en reist Nederland af om antiek bij mensen thuis te taxeren.

Kindertijd herleven

Van huis uit geïnteresseerd in kunst loopt hij in 1993 tegen het beeld ‘De Drie Eiervrouwtjes’ aan. Het bronzen beeld is van de hand van Greet Jaspers-Grottendieck (1943) en doet de herinneringen uit zijn kindertijd herleven. Samen met zijn vrouw Timmy koopt hij het beeld. Jarenlang staat het in de tuin aan de Kloosterbrink waar zij het vanuit hun kamer dagelijks zien. Daar ontstaat de wens om het beeld na zijn overlijden aan de stad Zwolle te schenken om het te laten plaatsen op de, inmiddels tot Nieuwe Markt omgedoopte, Eiermarkt.

Daarmee willen Lex en Timmy een stukje historie teruggeven aan de stad en zichtbaar maken voor inwoners en bezoekers.

Plaats op de kaart bij benadering:

Gerelateerde artikelen

Back to top button