Nieuws uit ZwolleSportVoorpaginaZorg & Welzijn

Maarten van der Weijden opent Zwem4daagse en ontvangt Zwolse cheque van 3.700 euro

Zwolle – Vrijdagmiddag opende olympisch zwemmer en ex-kankerpatiënt Maarten van der Weijden de Zwem4daagse in Zwolle. Deze is georganiseerd door de Maarten van der Weijden Foundation en de KNZB. Deelnemers uit heel Nederland proberen zoveel mogelijk geld te verzamelen voor onderzoek naar kanker. Ook Zwolle doet dus mee. Nadat Maarten op de fiets aankwam bij het stadhuis in Zwolle ging hij verder naar het zwembad Optisport de Vrolijkheid om samen met Zwolse inwoners te zwemmen. Hij ontving uit handen van wethouder René de Heer een cheque van 3.700 euro voor onderzoek naar passende screening en preventie van kanker bij mensen met een verstandelijke beperking.

Bij Optisport de Vrolijkheid in Zwolle kun je vier dagen achter elkaar baantjes zwemmen en hiermee geld ophalen voor het onderzoek naar kanker. Maarten van der Weijden bezoekt de hele week (12-19 september) diverse zwembaden in Nederland om zijn steentje bij te dragen. Dit doet hij op sportieve wijze. Namelijk op de fiets of hardlopend. Na behoorlijk wat kilometers in de benen kwam hij op vrijdag 17 september op de fiets aan in Zwolle. Hij bracht een bezoek aan het stadhuis en vertrok toen, wederom op de fiets, samen met wethouder sport René de Heer en vier kinderen van basisschool de Toonladder richting Optisport de Vrolijkheid. Na een geweldige ontvangst sprong Maarten bij Optisport de Vrolijkheid samen met de groep kinderen het zwembad in om een aantal baantjes te trekken en hiermee geld op te halen.

Voordat ze gingen zwemmen overhandigde wethouder René de Heer aan Maarten een cheque met het totaal bedrag aan donaties in Zwolle.

Kankeronderzoek De Maarten van der Weijden Foundation zet zich in voor voormalige, huidige maar ook toekomstige kankerpatiënten. De foundation probeert mensen te ondersteunen door het financieren van wetenschappelijke onderzoek naar kanker en bijhorende of losstaande projecten. Dit jaar zet de foundation zich in voor het onderzoek naar passende screening en preventie van kanker bij mensen met een verstandelijke beperking. Mensen met een verstandelijke beperking hebben andere risico’s op kanker dan andere mensen. Omdat de beperking zelf vaak centraal staat, is er minder aandacht voor de risico’s op kanker. Er is niet genoeg bekend over redenen om wel of niet uit voorzorg onderzoek te doen naar kanker.

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button