EconomieLevensbeschouwingNieuws uit Zwolle

Isabel van Liere 125 duizendste inwoner van Zwolle

Zwolle telt sinds 30 maart 2016 officieel 125 duizend inwoners. De Overijsselse hoofdstad, die voorspoedig blijft groeien, heeft er iets meer dan vijf jaar over gedaan om deze nieuwe mijlpaal te bereiken. Was in september 2010 een jongetje de 120 duizenste inwoner, de 125 duizendste is een meisje: Isabel May Cornelia van Liere. De nieuwe Zwolse is gastvrij onthaald door de gemeente: burgemeester Henk Jan Meijer en zijn echtgenote zijn inmiddels op kraamvisite geweest. Isabel krijgt een eigen herinneringsboom in de stad.

De mijlpaal verandert niets aan de positie van Zwolle op de lijst van grootste Nederlandse gemeenten. De Overijsselse hoofdstad heeft daarop een 19e plaats. Vóór Maastricht, Leiden en Zoetermeer en (ruim) achter Haarlemmermeer en ’s Hertogenbosch.

Groei

De groeicijfers van Zwolle laten een gestage lijn zien. De bijzondere grens van 100 duizend inwoners bereikte de stad in 1994. In 2002 telde de stad voor het eerst 110 duizend inwoners en in 2010 werd de 120 duizendste getelt.

Zwolle blijft de komende jaren groeien. Het aantal inwoners neemt naar verwachting toe tot rond de 140.000 in 2040. Maar niet alleen het aantal inwoners groeit. Zwolle doet het op veel gebieden goed en groeit steeds meer uit tot de centrumstad van Noordoost-Nederland. De Overijsselse hoofdstad is een knooppunt van (spoor)wegen en de economische motor van een grote regio. In de stad komt veel samen, bijvoorbeeld de omgang met klimaatverandering en de energietransitie.

Inspirerend

Burgemeester Henk Jan Meijer: “Ik vind het belangrijk dat je bestuurt met de blik vooruit. Hoe wordt over twintig jaar teruggekeken op de plannen die we nu in werking zetten. Het is inspirerend om op kraambezoek te mogen komen bij Isabel en te beseffen dat zij staat voor een hele generatie die tegen die tijd haar talenten kan ontplooien.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button