Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleRegio

Historie: op 7 juli 1837 werd de laatste doodstraf in Overijssel voltrokken

Zwolle – Op 7 juli 1837 werd Albert Wetterman op de Grote Markt in Zwolle opgehangen. Hij was de allerlaatste persoon (in vredestijd) die in Overijssel de doodstraf kreeg. Wetterman vergiftigde zijn vrouw met rattengif.

Het huwelijk van Albert Wetterman en Gerritdina Lankhorst verliep niet zo soepel, ook omdat Gerritdina aan tuberculose leed. De diaconie verleende het gezin hulp; dienstmaagd Janna. Met deze dienstmaagd kreeg Albert een affaire. Die affaire bleek nog maar het begin te zijn van nog veel meer ellende; Albert verwekte namelijk bij Janna een kind, Johannes. Albert vond dat het kind bij hem in huis moest gaan wonen. Gerritdina was daar alles behalve blij mee. Ze overleed op 1837 – maar niet door haar ziekte. Ze had hevige krampen. Samen met de eerdere gebeurtenissen was dit voor de burgemeester van Wijhe, Gilles Schouten, reden genoeg om een onderzoek te laten instellen naar de doodsoorzaak. Er vond een lijkschouw plaats, tegen de wil van Albert.

Brand

Albert Wetterman wordt gearresteerd en bekend dat hij zijn vrouw heeft vergiftigd met rattengif. Het gif had hij gekocht bij een apotheek. De sporen van de moord probeerde hij uit te wissen door zijn woning in brand te steken. De buren brachten echter de grafkist in veiligheid.

‘“Op heden den zevenden july achttienhonderd zeven en dertig uit zijne gevangenis gebragt was naar een schavot ten dien einde op de Groote Markt te Zwol opgerigt en is aldaar door den Scherprechter met eene strop om den hals aan de galg opgehangen zoo dat er de dood op volgde. Welke executie des middags ten twaalf Uren is verrigt en onder een toevloed van aanschouwers in de beste orde is verlopen.” Staat er in de akte van het Stadsarchief Zwolle.

De moordenaar werd op 7 juli 1837 opgehangen. Er was behoorlijk wat publiek aanwezig blijkt uit de tekening. In de Leydse Courant werd er nog een artikeltje aan gewijd:

Bron: Leydse Courant

Albert Wetterman werd begraven op het Broerenkerkhof

Bron: Social Media Stadsarchief Zwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button