CoronavirusNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

GroenLinks en PvdA willen ruimte voor fietsen en lopen in coronatijden

Zwolle- Een eerlijke verdeling van de schaarse openbare ruimte is actueler dan ooit, nu het coronavirus ons dwingt tot het nemen van meer afstand. GroenLinks en de PvdA stellen daarom vragen aan het Zwolse college over de gevolgen van de anderhalvemetersamenleving voor mobiliteit in Zwolle.

Volgens de partijen is veilig fietsen en lopen van essentieel belang voor een succesvol verloop van de anderhalvemetersamenleving. Met de verwachte uitval van capaciteit in het openbaar vervoer, is een grote groep mensen zonder rijbewijs of auto voor hun vervoer aangewezen op met name lopen en fietsen. “Met de huidige loop- en fietsnetwerken kan dat in de anderhalvemetersamenleving niet altijd op een veilige manier,” volgens GroenLinks en PvdA.

De Fietsersbond heeft een advies aan overheden opgesteld met mogelijke kortetermijnmaatregelen, zoals het verplaatsen van fietsenstallingen naar autoparkeerplaatsen om zo stoepen vrij te maken. Daarnaast kunnen fietsers en voetgangers meer ruimte krijgen door het terugbrengen van de maximaal toegestane snelheid voor auto’s. Wegen worden daardoor breder inzetbaar en veiliger voor iedereen.

Om te voorkomen dat fietsers en voetgangers besmet worden tijdens het reizen willen GroenLinks en de PvdA weten welke maatregelen nodig zijn om de ruimte de komende tijd te vergroten.


6 maatregelen voor coronaproof fietsen van de Fietsersbond

 

1. Verlaag de snelheid binnen de bebouwde kom
Verlaag de snelheid binnen de bebouwde kom tot 30 kilometer per uur of lager. Dan hebben fietsers meer keuze waar ze willen fietsen. En sta toe dat brommers, snelle en brede fietsen op de rijbaan fietsen zodat er meer ruimte is voor de gewone fietsers op het fietspad.

Foto © RTVFocusZwolle

2. Zet verkeerslichten uit
Op veel plekken is te weinig plek voor fietsers om anderhalve meter afstand te houden als ze wachten voor het stoplicht. Dat probleem kun je oplossen door de stoplichten uit te zetten of ze fietsvriendelijk af te stellen.

Foto © RTVFocusZwolle

3. Maak van smalle tweerichtingenfietspaden eenrichtingspaden
Maak van smalle tweerichtingsfietspaden eenrichtingspaden als aan de overkant een ander fietspad ligt of creëer ruimte op de rijbaan door bijvoorbeeld busbanen open te stellen.

Foto © RTVFocusZwolle

4. Haal fietspaaltjes weg
Haal paaltjes op fietspaden weg zodat uitwijken makkelijker wordt. Dat scheelt weer heel wat ongelukken. Elk jaar raken naar schatting enkele honderden fietsers ernstig gewond door een botsing met een paaltje.

Foto © RTVFocusZwolle

5. Meer ruimte voor fietsparkeren
Vooral op de routes naar de fietsenstallingen is het lastig om afstand te houden. Een oplossing kan zijn om meer ruimte te maken voor fietsparkeerplaatsen, bijvoorbeeld door van autoparkeerplaatsen fietsparkeerplaatsen te maken.

Foto © RTVFocusZwolle

6. Verlaag de BTW of schaf die af
Als we inzetten op vaker en verder fietsen met zijn allen, is het belangrijk dat iedereen een goede fiets heeft. Verlaag daarom de BTW op fietsen of schaf die komende maanden helemaal af.

Foto © RTVFocusZwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button