112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Geheimzinnige luchtballon boven snelweg A28 bij Zwolle

Zwolle – Een mysterieuze ballon zweefde dinsdagavond boven de A28 bij Zwolle. Was het een drone, een wensballon, een weerballon of zelfs een ongeïdentificeerd vliegend object (UFO)?

Hoewel er een dronecorridor is tussen de Isala ziekenhuizen van Zwolle en Meppel, waarbij met spoed bloed, medicijnen en diagnostische monsters worden vervoerd, leek dit object in de verste verte niet op de drones die de ANWB daarvoor gebruikt. Deze zijn namelijk geel en zien eruit als kleine straaljagers. Geen medische drone dus, maar wat dan wel?

In een vergelijkbaar incident in bij Arnhem, werd ook een dergelijk object eerder waargenomen. De betrokkenen verklaarden toen bezig te zijn met het maken van een timelapse met behulp van een camera bevestigd aan een heliumballon, ook bekend als een helikite. Hoewel de mannen die de opnames maakten niet wilden onthullen voor welk bedrijf ze werkten, suggereerde de tekst op hun busje dat het iets met meteorologie te maken had.

De Helikite is een unieke combinatie van een heliumballon en een vlieger. Het maakt gebruik van zowel wind als helium om zware ladingen te tillen tegen een fractie van de kosten van traditionele aerostaten of drones. Helikites worden wereldwijd gebruikt voor uiteenlopende doeleinden, zoals milieustudies, meteorologie, communicatie, surveillance en wetenschappelijk onderzoek.

Het blijft onduidelijk wat de exacte aard van de ballon boven Zwolle was. Heb jij meer informatie? Schrijf het dan even onder de Facebook post?

Er zijn op Facebook een aantal reacties waarin wordt aangegeven dat de luchtballon met twee lijnen is opgelaten vanaf het terrein van de zoutopslag van Rijkswaterstaat. De perswoordvoering van Rijkswaterstaat geeft aan niet bekend te zijn met de actie. Deze is ook niet vanuit deze overheidsinstantie geïnitieerd. Het kan zijn dat de luchtballon is opgelaten vanaf de carpoolplaats voor de zoutopslag. Het blijft dus toe nu toe onbekend wie de ballon heeft opgelaten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button