Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Er is iets mis met de 4 op de klok van de Peperbus!

Zwolle – De Peperbus, de bekendste toren van Zwolle, heeft een bijzonder uurwerk. De getallen op de wijzerplaat zijn namelijk in Romeinse cijfers geschreven, maar er zit een foutje in. De vier wordt niet weergegeven als IV, maar als IIII. Hoe komt dat?

Dat vroeg kunsthistoricus Geert Pruiksma zich ook af toen hij de toren bezocht voor het tv-programma BinnensteBuiten van de KRO-NCRV. Hij ontdekte dat er verschillende verklaringen zijn voor deze spelfout. Misschien waren de I’tjes goedkoper dan de V’s, of misschien vond men ze makkelijker te lezen. Of misschien was het een kwestie van schoonheid. Want als je goed kijkt, zie je dat de getallen op de klok een symmetrisch patroon vormen: eerst vier I’s, dan vier V’s en dan vier X’en.

Wat de echte reden ook is, het is een leuk weetje over deze historische toren, die al sinds 1540 over de stad waakt. De Peperbus heeft trouwens nog meer bijzonderheden: hij is 75 meter hoog en heeft maar liefst 51 klokken, die elk uur een melodie spelen. Wil je meer weten over de Peperbus? Kijk dan de aflevering over de toren terug op NPO Start. Het item over de Peperbus begint vanaf 11 minuut 7. Aflevering bekijken

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button