Nieuws uit ZwolleOnderwijs & Wetenschap

Met elkaar in gesprek over onderwijs

Zwolle – Op dinsdag 6 maart heeft het Centre for Sports & Education de eerste editie van het Onderwijscafé georganiseerd met als doel om het gesprek met elkaar aan te gaan over onderwijs.
Inge de Wolf (strategisch inspecteur bij de Inspectie van het Onderwijs en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Maastricht) heeft een presentatie gegeven over de groeiende kansenongelijkheid en de motivatie van Nederlandse leerlingen.

Het Onderwijscafé

Tijdens de eerste editie van het Onderwijscafé kwamen de onderwerpen groeiende kansenongelijkheid en de motivatie van Nederlandse leerlingen aan bod. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de wijze waarop de onderwijsloopbaan verloopt sterk samenhangt met het opleidingsniveau en inkomen van ouders. ‘Je ziet bijvoorbeeld minder afstroom bij leerlingen met ouders met wo-niveau, dan bijvoorbeeld bij leerlingen met ouders met mbo-niveau, terwijl de kinderen even slim zijn’, zegt Inge de Wolf.
De Wolf besteedt ook aandacht aan de motivatie van de Nederlandse leerling. Uit onderzoek blijkt dat nergens ter wereld scholieren zo ongemotiveerd zijn als in Nederland. Er wordt gesuggereerd dat ‘het motivatiegebrek’ van veel Nederlandse leerlingen voortvloeit uit een gemis aan uitdagingen. We houden te weinig rekening met verschillen tussen leerlingen.

Lagerhuis

Afsluitend gaan de belangstellenden met elkaar in discussie in de vorm van een Lagerhuis. Een stelling was bijvoorbeeld: leerlingen die van huis uit niet gesteund worden, hebben gewoon minder kansen. Daar kan het onderwijs niets aan doen. Een discussie ontstond: volgens de meerderheid moet de docent het verschil maken.

Over Inge de Wolf

Inge is strategisch inspecteur bij de Inspectie van het Onderwijs en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Maastricht. Ze is verantwoordelijk voor de ´Staat van het Onderwijs´ en een van de oprichters van de Academische Werkplaats Onderwijs.

Onderwijscafé

Op 6 maart heeft de eerste editie van het Onderwijscafé plaatsgevonden. Allard Jonkers, mede-organisator: ‘Dit is een mooie eerste editie geweest en we gaan voor een vervolg. Dit kan uiteraard ook in een andere vorm, op een andere locatie en ook door een andere initiatiefnemer. Ons doel is om mensen met elkaar te verbinden om samen te werken aan goed onderwijs.

Centre for Sports & Education

Op het Centre for Sports & Education haalt ieder talent dagelijks het beste uit zichzelf, of het nu in de schoolbanken, op het veld, in de rijbaan of in de zaal is. Door goed onderwijs, sportspecifieke trainingen en sportondersteunende lessen over bijvoorbeeld voeding, kracht en mentale aspecten word je van A tot Z voorbereid op een toekomst als topsporter. Daarmee is het CSE uniek in Nederland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button