CoronavirusNieuws uit ZwolleVervoerVoorpaginaZorg & Welzijn

Druk op de Deltionlijn ‘maar er wordt aan gewerkt’

Zwolle – Het is druk maandagochtend op het station in Zwolle. Wachtende scholieren op het perron van de Deltion lijn. Allemaal keurig netjes op anderhalve meter afstand. Sommige al met mondkapjes op, anderen zonder. Maar op het moment dat  de bus wat verlaat aankomt schuift de groep als een harmonica ineen richting de busdeuren.

En dan staan er ineens heel veel scholieren, heel dicht op elkaar, nog buiten de bus zonder mondkapje. In de bus is het al niet veel beter. Ook hier de volledige bus gevuld, en elke millimeter van het gangpad. Een tweetal studenten kiezen eieren voor hun geld en gaan alsnog lopend naar Deltion. Een stuk of acht studenten kunnen niet meer mee en moeten wachten op de volgende bus. De aanwezige medewerker van Service & Veiligheid kijkt toe.

 

© RTV Focus Zwolle – Lijn 9 bussen lopen vol met Deltion studenten.

 

Busvervoerder Keolis Syntus wijdt het aan de eerste dag dat de scholen weer beginnen. Er is inmiddels een reservebus ingezet die paraat staat om extra drukte op te vangen. Ook zijn er dinsdagochtend drie medewerkers van Service & Veiligheid ingezet en is een medewerker van Deltion aanwezig: “Met het Deltion hebben wij voor de start van het nieuwe schooljaar gesprekken gevoerd over de aangepaste lestijden en het spreiden van de scholieren in onze bussen. De lesroosters van de scholen en de dienstregeling zijn op elkaar afgestemd ten behoeve van een betere spreiding van het aantal studenten in onze bussen. Vanuit het Deltion hebben wij doorgekregen wat de begin- en eindtijden van de lessen zijn en hoeveel scholieren er volgens het aangepaste lesrooster op school aanwezig zijn. Wij hebben hierop geanticipeerd door de dienstregeling en inzet van onze bussen op deze roosters en aantallen af te stemmen.”, aldus Keolis woordvoerder Lotte Hendriksen.

Maandag was de eerste dag dat scholieren, sinds enkele maanden, weer in grote aantallen met het OV reizen. De grote bussen die Keolis inzet voor de scholierenlijn van het Deltion hebben, in tegenstelling tot een reguliere streekbus, meer staplaatsen. “In deze bussen kunnen en mogen dus ook meer reizigers staan. Natuurlijk is het wennen om van de ene op de andere dag weer een bus vol met reizigers te zien/hebben. Buschauffeurs zijn blij dat er weer meer reizigers gebruik maken van het OV. Sinds corona zijn intrede heeft gedaan zijn de reizigersaantallen sterk gedaald en de afgelopen tijd, en in veel gevallen nu nog steeds, is het erg rustig in het OV. Het toenemend aantal scholieren zorgt ervoor dat bussen voller zitten en er meer contact met reizigers is. We gaan weer een beetje terug naar hoe het voor corona was.” vertelt Hendriksen.

© RTV Focus Zwolle

Keolis geeft aan hier rekening mee te houden. “Wij monitoren de drukte in onze bussen continue en aan chauffeurs wordt gevraagd om bij volle bussen een melding maken. Indien nodig kunnen wij een extra bus inzetten om de reizigers die niet met de bus meekonden op te vangen. Daarvoor houden wij bussen beschikbaar. Wel kan het zijn dat scholieren een paar minuten moeten wachten tot de bus beschikbaar is. Wij hopen dat zij begrip en geduld voor deze situatie hebben.”

Sinds 1 juli kunnen alle zit- en staplaatsen in de bussen weer worden gebruikt. Bij het zoeken van een geschikte zit- of staanplaats vraagt Keolis reizigers om, daar waar het kan, elkaar de ruimte te geven. En verstandig te reizen. Daarbij geldt nog steeds de landelijke maatregel dat het verplicht is om in het OV een mondkapje te dragen en 1,5 meter afstand te houden. Het opvolgen van de maatregelen is een verantwoordelijkheid van onze reizigers zelf.

“Waar mogelijk zetten wij op drukke(re) locaties en buslijnen extra Service & Veiligheidsmedewerkers in. Onze stewards hebben geen handhavende taak. Zij houden toezicht en maken reizigers attent op de specifieke coronaregels, zoals het dragen van een mondkapje. Ook beantwoorden zij vragen van reizigers over de aangepaste situatie in het OV. Als reizigers zich niet aan de voorschriften houden, kunnen ov-handhavers een boete uitschrijven.”

© RTV Focus Zwolle – Drukte bij lijn 9 bus Deltion

Gerelateerde artikelen

Back to top button