KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Zwols Burgerberaad gaat van start met 120 deelnemers

Zwolle – Zaterdag 25 november 2023 is het zover. Dan gaat het Burgerberaad Klimaat Zwolle van start. Bijna 800 inwoners meldden zich aan om mee te kunnen praten en adviseren over de Zwolse klimaatopgave. Uit alle aanmeldingen zijn 120 Zwollenaren geloot om deel te nemen.

Het burgerberaad in Zwolle gaat aan het werk met als startvraag ‘Hoe wordt Zwolle op een eerlijke manier klimaatneutraal voor 2040?’ Met klimaatneutraal worden op een eerlijke manier bedoelen we dat we het belangrijk vinden om een klimaatneutrale toekomst te bereiken die voor iedereen werkt. We willen ervoor zorgen dat maatregelen niet te zwaar vallen op bepaalde groepen in de samenleving en dat iedereen een stem heeft in het proces.

Hoe is de eerste loting gegaan?

Dit najaar werden 10.000 Zwollenaren geloot uit de BRP-administratie van de gemeente. Deze groep is geloot op basis van geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, wijk en huur- of koopwoning. De gelote groep ontving begin oktober een uitnodigingsbrief op de mat, met daarin een persoonlijke aanmeldcode voor het beraad. Ook leden van het Zwolse inwonerpanel werden aangeschreven. Zij konden zich inschrijven via een open aanmelding. Daarnaast was er de mogelijkheid voor inwoners om zich aan te melden via een aanmeldingslink op Instagram en een QR-code op posters in de stad.

Hoe is de definitieve deelnemersgroep tot stand gekomen?

In totaal ontving de gemeente 788 aanmeldingen, waarvan de meeste aanmeldingen via de persoonlijke aanmeldcode binnen kwamen. Onder deze groep werden halverwege oktober 120 inwoners geloot. Deze groep is een goede afspiegeling van de Zwolse samenleving. Van 25 november 2023 t/m 25 mei 2024 gaan de 120 Zwollenaren samen aan de slag met hun advies aan de gemeenteraad over de Zwolse klimaatopgave.

Hoe komt het advies tot stand?

Het burgerberaad baseert zijn advies op informatie van gastsprekers met expertise in het klimaatvraagstuk en op discussies met elkaar. De uitkomst van het burgerberaad is een gezamenlijk voorstel of een aantal adviezen die door de gemeenteraad wordt gebruikt om besluiten te nemen. De gemeenteraad heeft aangegeven dat de adviezen heel serieus te nemen en is van plan de meest kansrijke adviezen uit te voeren of over te nemen in beleid.

Op de hoogte blijven?

Wil je als een van de eersten de laatste ontwikkelingen van Burgerberaad Klimaat Zwolle in je inbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Meer informatie

Heb je vragen over het burgerberaad, of ben je opzoek naar meer informatie? Stuur een mail aan burgerberaad@zwolle.nl of bel de gemeente op 038-498 2319.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button