Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Waterstanden zetten daling in

Zwolle – Afgelopen weekend piekte de waterstand op de Vecht voor de tweede keer in korte tijd. De piek was wel lager dan die van eind december. Sinds zaterdag ziet het waterschap dat de waterstand in de Vecht daalt, en ook de waterstanden in de Sallandse Weteringen dalen gestaag.

De piek van de Rijn passeerde zondag Lobith (de plek waar de Rijn Nederland binnenkomt). Die piek merken wij tot 30 uur later in het gebied van WDO Delta. Tussen maandagavond en dinsdagochtend verwacht men de piek op de IJssel. Daarna zet ook de waterstand op de IJssel de daling in.

De koudere periode die is aangebroken zorgt voor een rustig weerbeeld met weinig neerslag. Dat geeft iedereen tijd om het overtollige water af te voeren en ruimte te creëren in de sloten, kanalen en weteringen. Uiteraard blijft het watrschap alert, want het blijft heel nat in haar gebied. Om te zorgen voor een vlotte doorstroming van het water, zet ze haar stuwen en gemalen nog volop in.

Ze houdt graag rekening met schaatsliefhebbers. Normaal gesproken kijkt ze hoe ze met de aan- en afvoer van water ijsgroei kan bevorderen. Echter, op dit moment zit er te veel water in de sloten, kanalen en weteringen om bijvoorbeeld gemalen uit te zetten om de aangroei van ijs te stimuleren.

Met de daling van de waterstanden sluit het waterschap ook haar liveblog af.

Bron
WDO Delta

Gerelateerde artikelen

Back to top button