Nieuws uit ZwollePolitiekVoorpagina

Verslag: Gemeenteraad in debat over agenda regio

Zwolle – De gemeenteraad van Zwolle was maandagavond 12 juni bij elkaar voor een debat over de Meerjaren agenda Regio Zwolle. In Regio Zwolle werken 22 gemeenten, 4 provincies, ondernemers, onderwijs en maatschappelijke organisaties samen aan brede welvaart voor huidige en toekomstige inwoners en ondernemers in de regio.

Bij de start in 2011 was de samenwerking sterk gericht op economie als speerpunt, de laatste jaren wordt ook meer samengewerkt op de thema’s arbeidsmarkt, bereikbaarheid, energie en leefomgeving. Regio Zwolle wil zich verder door ontwikkelen om een vitale regio te zijn en blijven. Dat vraagt om (boven)regionale afstemming en intensieve en gelijkwaardige samenwerking tussen de betrokken partners. De afgelopen periode is daarom gewerkt aan een nieuwe meerjarige agenda die nu voorligt en waarbij Zwolle op alle onderdelen wil meedoen.

Duurzaam en wendbaar

De focus ligt op een duurzame en wendbare economie, een toekomstbestendige en flexibele arbeidsmarkt en op de klimaatbestendige inrichting van groei in de regio en duurzame bereikbaarheid van en binnen de regio. Bij de agenda hoort een financiële paragraaf waarin de benodigde middelen voor de infrastructuur (o.a. communicatie en regiobureau) zijn opgenomen. Het gaat hier om de basis.  En daarnaast de middelen per inhoudelijke pijler.

Met de Zwolse bijdrage zullen ook andere investeringen door de gemeente Zwolle werden gedekt hierin ondergebracht worden. Dat zijn investeringen die de afgelopen jaren al onder andere begrotingsdoelen stonden. De bijdrage zal bij het najaarsmoment worden verwerkt in de meerjarenbegroting van de gemeente.

Dit is een Focus-premium artikel.

Economie als pijler

De VVD trapte het debat af met haar bijdrage en sprak erover dat samenwerking in de regio erbij hoort en vanzelfsprekend is geworden. Ook heeft zij waardering voor de resultaten. De regio Zwolle is begonnen als economische speerpunt, en die gewoonte wil de VVD er in houden, ook bij de ambities voor brede welvaart en het halen van de SDG’s van de VN.

Volgens de VVD houden projecten niet op bij de grens van de stad, en zij ziet dan ook graag samenwerking met andere gemeenten in de regio. governance is ook een succesfactor in de samenwerking, zegt deze partij. Voorkomen moet daarbij worden dat  de acties verzanden in bureaucratie, de samenwerking moet een lichte vorm hebben.

Invloed gemeenteraad

De PvdA ziet een prachtig beleidsprogramma, dat echter wel iets puntiger mag. Volgens deze partij lijkt het soms alsof de gemeenteraad alleen nog maar kan tekenen bij het kruisje en daarover voelt zij de wethouder aan de tand. De agenda geeft een bijdrage aan urgente ruimtelijke kwesties en overheden leggen veel geld in. Wonen, scholing en werk moet bereikbaar zijn.

D66 zegt dat door crisis en pandemie de Regio Zwolle zich heeft moeten heroriënteren. De relaties erbinnen moeten volgens haar wederkerig zijn. Er moet gedacht over grenzen, gunnen en verbinden. Onbaatzuchtigheid is daarbij een kernwoord. Alle betrokkenen zouden een open houding moeten hebben. Bij vlagen zullen de ambities dubbel moeten tellen. Het vormgeven van de mobiliteit in Zwolle bijvoorbeeld, heeft consequenties voor de regio. Volgens deze partij moet de gemeente erop sturen welke bedrijven wel en niet worden toegelaten in de stad vanwege de schaarse beschikbare ruimte.

Huishoudboekje

De ChristenUnie komt met de tegeltjeswijsheid dat een huwelijk is samen problemen oplossen met problemen die je anders niet hebt. De partij is voorzichtig hoopvol. In de regio hebben we elkaar heel hard nodig, aldus de CU. De samenwerking tussen 22 gemeentes en 4 provincies is een logge olietanker die op stoom moet komen. Met het gebruik maken van het momentum groeien ook de kosten voor de regio. Het huishoudboekje wordt groter. Ook inwoners van de regio dienen te worden betrokken. Blijven luisteren is zeer belangrijk.

GroenLinks vindt dat Zwolle een vitale stad is. Er is groei, ook met waarden. De bloei van de stad is mede mogelijk gemaakt door de samenwerking in de regio. Met aandacht voor klimatadaptatie, arbeidsmarkt en economie moeten de ambities kunnen worden gehaald. De regio is een sterk merk. De Zwolse delta moet rekening houden met de lager gelegen gebieden vanwege het klimaat. Ook het landbouwareaal behoeft aandacht. Er liggen veel kansen. Het kost wel moeite om de economische eindjes aan elkaar te knopen. De leefkwaliteit moet geborgd.

Waterschappen betrekken

De PvdD vindt het belangrijk dat ondernemers, onderwijs, maatschappelijke organisaties en inwoners met elkaar blijven spreken. Zij zegt dat zij het als bekend veronderstelt dat de PvdD niet houdt van economische groei, vanwege het klimaat en de biodiversiteit. Groei en duurzaamheid zijn een contradictie. Wel is samenwerking voor de energietransitie hard nodig. Het gebruik van alle middelen moet goed worden afgewogen, zodat er een win/win situatie ontstaat. De afspraken moeten (boven)regionaal zijn en ook de waterschappen moeten betrokken worden. De agrofood industrie draagt bij aan de problemen en moet worden bezien.

De SP wil samen streven naar een inclusieve en duurzame groei van de regio, met behoud van kwaliteit. Ze memoreert dat het taalgebruik in de nota’s nog altijd veel te wollig is, maar wel beter dan een decennium geleden. Vooral SDG nummer 8 vindt zij belangrijk: Eerlijk werk en economische groei, en gelijke kansen op werk en gelijke betaling voor iedereen. Verder is de partij positief over het stuk.

Kennisboard en outdoorlocatie

Het CDA ziet de stevige lobby van de regio richting Den Haag en de gesprekken die er worden gevoerd. Ook deze partij haalt de 3 g’s aan: gunnen, groeien en grensontkenning. Deze zijn kenmerkend voor de Regio Zwolle. Wel mist de partij iets over de positie van de Kennisboard. De outdoorlocatie is er nog steeds niet en dat wringt, zegt de partij. Zij hoopt dat als er iets is vastgesteld, dat het dan naar de gemeenteraad komt.

Reactie wethouder Paul Guldemond

Wethouder Guldemond vindt het debat dat zich ontwikkelt mooi en interessant. De Meerjarenagenda gaat over meer dan de klassieke overheidstaken. Ook de wethouder refereert aan de 3 g’s die kenmerkend zijn voor de Regio Zwolle. Er kan mooi voortgeborduurd op successen uit het verleden. Het is vaak de economie versus de schaarse ruimte, maar beiden horen erbij. Er zijn diverse tafels die zich met thema’s bezighouden, zoals energie en leefomgeving. De deelnemers daarvan werken ook aan versnelling.

Raden en staten worden betrokken, hun positie wordt duidelijker, zegt wethouder Guldemond in reactie op vragen van de PvdA. De bestemming van de regiogelden komen op een aparte begroting voor de regio. Ondernemers dragen nu ook al financieel bij. Ook VNO-NCW zit aan tafel. Daarvan profiteert men tevens in Den Haag en Europa. Bij hoge brede welvaart is er ook samenwerking met onderwijspartijen. Omdat er meer ambities zijn, moet er ook meer geld naar toe.

De wethouder zegt dat de agrofoodinustrie een grote sector is in de regio die niet zomaar kan worden tegengehouden. Op kritiek hierover van de PvdD zegt de wethouder dat we voor de brede welvaart ook een groeiende economie nodig hebben. De outdoorlocatie wordt aangepakt en bij de Kennisboard is er een kleine verandering van doel naar middel, aldus Guldemond. De mobiliteit is op een aantal pagina’s in de agenda geborgd. Er komt een apart programma voor.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen op maandagavonden vanaf 19.30 op de publieke tribune in het gemeentehuis of via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is ook later terug te kijken. Tevens zijn hier de agenda en de stukken in te zien. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button