KabelkrantNieuws uit ZwolleSportVoetbal

VV Berkum ontvangt opgeveerd SDV Barneveld

Zwolle – VV Berkum speelt zaterdag thuis tegen SDV Barneveld, dat bezig is met een curieus ‘achtbaanseizoen’. De Veluwse ploeg wendde in slechts enkele weken tijd dreigend degradatiegevaar af. En ze is nu, na een soort wonderbaarlijke wederopstanding, zelfs zeer kansrijk voor de laatste periodetitel in de 4e Divisie D.

“Wij hebben nog een kleine kans om iets te halen dus we moeten winnen, maar Barneveld is altijd een lastige tegenstander,” kijkt Berkum-verdediger Boaz Rahajaan vooruit. “We zullen uit moeten gaan van onze eigen kracht, zoals in onze laatste wedstrijd bij Scherpenzeel, want toen waren we echt de bovenliggende partij.”

Geen paniek

SDVB startte heel aardig met een vijfde plek in de eerste periodestand, maar stortte daarna in. De Barnevelders eindigden in de tweede periode zelfs als één na laatste en zakten op de totale ranglijst akelig naar de gevarenzone. Het pleit voor de club dat toen niet is gekozen voor paniekmaatregelen, en dat werd beloond. Trainer Dick Kooijman kreeg het lek boven en het kwam ineens ook goed met het scorend vermogen. Na een verlies met 0-1 bij Longa ’30 in maart won SDVB vier keer op rij. VVOG werd met 0-3 geklopt, TVC ’28 ging er met liefst 6-0 aan. En bij Be Quick 1887 kwam er met 0-4 alweer een ruime overwinning voor de Barnevelders uit de bus.

In de laatste competitiewedstrijd was SDVB te sterk voor DETO, dat vooral na rust tekort schoot en met een 2-0 nederlaag naar huis is gestuurd. In de eerste helft kreeg DETO goede kansen, maar beten de Tukkers niet door. SDVB-coach Kooijman zette daarop de speelwijze om en met twee spitsen voorin liep het na de hervatting wél. Acht minuten na rust kwam de Veluwse equipe op 1-0.  Toen schoot Lammert Roossien, via de binnenkant van de paal, raak. En daarna gaf SDVB de toon aan. DETO trachtte de gelijkmaker te forceren, maar gaf ook te veel ruimte weg. Een kwartier voor het slot profiteerde invaller Coen Temminck van een flinke fout bij de bezoekers (2-0). SDVB steeg met die overwinning naar de top van de periodestand.

Wisselvallige weken

Berkum, dat in november bij SDVB met 0-0 gelijkspeelde, heeft wisselvallige weken achter de rug. Na de onverdiende 1-0 nederlaag bij AZSV volgde een terechte 1-4 zeperd tegen Rohda Raalte. Daarna verraste de ploeg van coach Eduard Lindeboom echter vriend en vijand. Dit door bij Scherpenzeel, de sterke nummer twee van de ranglijst, met 0-3 te winnen. De Zwollenaren kwamen daar op 0-1 toen Vince van den Anker een fout van de Scherpenzeelse keeper goed afstrafte en kort na rust maakte Walter Dias Nzasi er 0-2 van. Het geloof bij de thuisclub liep er daarna zienderogen uit. Met nog een kwartier te gaan kopte Lars Miedema uit een corner de 0-3 binnen en was het eerste thuisverlies voor Scherpenzeel in vijf maanden tijd een feit!

Berkum staat nu zesde op de ranglijst en heeft nog zicht op meer, maar moet dan wél SDVB opzij zetten. Dat wordt zeker niet gemakkelijk want de opponent heeft niet alleen een grote kans op de derde periodetitel, maar beschikt ook over de op één na minst gepasseerde defensie van deze divisie.

De krachtmeting tussen Berkum en SDV Barneveld wordt zaterdag geleid door scheidsrechter Andy Wolff, die op Sportpark De Vegtlust om 14.45 uur af laat trappen.