Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Verslag: Debatten in Zwolse gemeenteraad over Jeugd en Onderwijs, en over vrijetijdsbesteding

Zwolle – Maandagavond 20 november waren er in de TaKzaal twee themadebatten voor de Zwolse gemeenteraad. De eerste ging over Jeugd en Onderwijs, de tweede over Vrijetijdsbesteding. Voor beide onderwerpen zijn er een aantal nota’s onder elkaar gezet.

Alle fracties kwamen aan de beurt om hun zegje te doen over de vier voorliggende projecten. Alle bijdragen leken wat op elkaar. In reactie ging ook wethouder Michiel van Willigen de vier onderwerpen langs.

Rijke Schooldag

De Rijke Schooldag is een initiatief op scholen voor buitenschoolse activiteiten om iedereen gelijke kansen te geven. De soorten activiteiten richten zich vooral op sport, en de PvdD wil ook graag sociale onderwerpen. Dat ziet wethouder Van Willigen niet zo zitten, omdat dit een project is dat in heel Nederland loopt en daardoor niet voor alleen Zwolle te veranderen is. Hij wil het project wel pro-actief inzetten. De scholen moeten passen bij de doelgroep. Het is aan de scholen zelf hoe zij dit precies invullen.

Samenspel in de Wijk

Het project ‘Samenspel in de wijk’ is een proeftuin en richt zich op het nieuwe samenspel dat nodig is om hulp en ondersteuning dichtbij de jeugdige te organiseren, gericht op duurzaam oplossen en normaliseren. Deze avond ligt er een tussenevaluatie. Wethouder Van Willigen noemt dit een belangrijk project en kent dat het een lerende aanpak heeft. Een vervolg is hard nodig, zegt hij. Zwolle kan kijken naar andere gemeenten waar hiermee ook resultaten zijn. Een toverwoord hierbij is ‘ontschotten’.

SWT’s

De Sociaal Wijk Teams (SWT) zijn ook geëvalueerd en de uitkomst is positief over de deskundige professionals die bij het Sociaal Wijkteam van de gemeente Zwolle werken. De jeugdwerkers werken samen met ouders om de behoeften, wensen en mogelijkheden in het gezin integraal in kaart te brengen, aldus het rapport. De inspectie verwacht dat het Sociaal Wijkteam van de gemeente Zwolle multidisciplinaire en deskundige analyses rondom (de veiligheid van) de jeugdigen maakt en de jeugdigen actief betrekt in haar traject.

Wethouder Van Willigen zegt hieroverdat dat de onrust over VOG’s (Verklaring Omtrent Gedrag) niet terecht is, omdat ze er wel op tijd waren. Spreken met de jongeren zelf was ook een verbeterpunt in het rapport voor de SWT’s. Dit is in alle gemeentes zo, maar er wordt hard aan gewerkt om dit te realiseren.

Gezond Gewicht

Het laatste onderwerp was het KnGG ( Kind naar Gezonder Gewicht) programma. In augustus 2022 is de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht (KnGG) gestart in de gemeente Zwolle. De gemeenteraad is hierover geïnformeerd tijdens de vergadering van 19 april 2022. Kind naar Gezonder Gewicht is een ketenaanpak die inzet op samenwerking en een integrale aanpak. Het project draait om meer dan gewicht. Het gaat om een duurzame verandering in de leefstijl van het kind met aandacht voor onderliggende factoren van overgewicht en het gezin. Daarom biedt het programma passende ondersteuning en zorg aan kinderen met overgewicht of obesitas. De aanpak draait om een nauwe samenwerking tussen professionals uit zowel het zorg- als sociaal domein.

Over dit project leefden bij de fracties veel vragen, omdat er veel geld naar het project is gegaan, en er maar zeven gezinnen zijn geholpen. Volgens de wethouder is dit vele geld nodig vanwege de opstart van een totaal nieuw project en de nauwe samenwerking onder professionals die ervoor nodig is om het van de grond te krijgen. Hij zegt de gemeenteraad toe dat er volgend jaar opnieuw wordt gekeken, na concretere doelstellingen te hebben afgesproken. Dan kan de raad beslissen of het project werkt of niet en het eventueel stopzetten.

Vrijetijdsbesteding

Binnen het thema vrije tijd is er gedebatteerd over de skatebaan in het Wezenlandenpark, de museale collectie, en Hedon. De overige onderwerpen zijn ter kennisgeving aangenomen. Dat waren een game center en de uitbreiding van evenementen in relatie tot toerisme.

De wethouders Monique Schuttenbeld en Michiel van Willigen gaven hun visie na de vragenronde onder de fracties. Volgens wethouder Schuttenbeld speelt er veel. Er gaat niet meer geld uitgegeven worden aan de museale collectie, zegt zij. En wat betreft Hedon stuurt Zwolle erop de vernieuwing van het pand te plaatsen in het Noorderkwartier vanwege de samenhangende cultuuruitingen in dat gebied. Waar het precies komt is nog niet bekend, de plannen zijn nog heel erg in het beginstadium. Wel kijkt de gemeente er naar, naar welke cultuur er behoefte is in de stad.

Wethouder Van Willigen heeft het over de vragen rondom het skatepark in Park de Wezenlanden. Wat betreft de financiën is er gekeken naar co-financiering (mede financieren door alle deelnemende partijen) maar dit is niet gelukt. In het participatietraject worden de gebruikers zeker meegenomen, zegt Van Willigen.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen op  maandagavonden vanaf 19.30 op de publieke tribune in het gemeentehuis of via de Livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is ook later terug te kijken. Tevens zijn hier de agenda en de stukken in te zien. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button