Nieuws uit ZwollePolitiekPolitiek & OpinieVoorpaginaZorg & Welzijn

Verslag: Debat Zwolse gemeenteraad over Stadspas

Zwolle – Maandagavond 30 oktober was er een raadsdebat in de Raadzal van Zwolle over de dillemma’s rond een eventuele invoering van een stadspas. Wethouder Michiel van Willligen leverde een opinienota aan voor de gemeenteraad waardoor de dillemma’s goed duidelijk werden. Hij is dan ook niet zeker of deze ooit gaat worden ingevoerd.

Diverse vormen mogelijk

De fracties hadden moeite met de in de nota voorgestelde keuzes. Keuze A gaat om de stadspas als klassieke kortingspas voor minima; keuze B als vereenvoudigen van de toegang tot minimaregelingen, en keuze C als brede inwonerspas. Alle partijen vinden dat keuze B, het versimpelen van minimaregelingen, sowieso moet gebeuren en wethouder Van Willigen gaat daarin mee. Dan zou een stadspas niet eens nodig hoeven te zijn. Al enige tijd is er binnen de gemeente gewerkt aan versimpelingen, bijvoorbeeld bij het uitkeren van de energietoeslag. Dat wordt voortgezet, aldus de wethouder.

Een aantal fracties, zoals de PvdA en de PvdD, wil dat de pas eerst als klassieke kortingspas voor minima (tot 130% van het minimuminkomen) wordt ingevoerd en dat wanneer dat loopt, deze wordt uitgebreid tot een brede stadspas die beschikbaar is voor alle Zwollenaren. Het argument daarvoor is dat de mogelijkheden voor participatie van minima wordt vergroot, bijvoorbeeld voor sport of uitjes, of kortingen in winkels. Eigenlijk willen alle partijen dat deze participatie groter wordt. Echter stellen zij, evenals de wethouder, vragen of de kostbare invoering van de Stadspas daar het juiste middel voor is. Invoering ervan kost 3 tot 5 ton, voor fte’s en ict alleen al, en dat kan niet goedkoper. Een aantal fracties, waaronder de SP en de VVD, vinden dat te duur.

Efficiënter

Ook de wethouder denkt dat minimaregelingen op een andere manier wellicht efficiënter kunnen. Hij noemt als voorbeeld het uitbreiden van de participatieregeling. Volgens Van Willigen is het eerder realiteit dat er meer minimaregelingen bij komen dan dat ze worden geharmoniseerd. Er zijn nu 42 regelingen in Zwolle, en die zijn allemaal toegesneden op maatwerk-situaties. Hij ziet wel mogelijkheden voor een digitaal loket, waarop mensen die 1 regeling aanvragen, gelijk zien waarvoor zij nog meer in aanmerking komen en dat kunnen aanvinken.

Keuze C, de brede Stadspas, heeft als voordeel dat het niet stigmatiserend is voor minima. Immers, iedereen kan zo’n pas hebben. Een ander voordeel is dat er betalende deelnemers kunnen zijn, omdat Zwollenaren met meer geld een financiële bijdrage kunnen bieden voor de Stadspas. Dat kan dan zorgen voor een goede business-case. De VVD ziet echter dat de ondernemers dan zullen moeten opdraaien voor het geld dat rijke Zwollenaren zullen kosten voor de gemeenschap bij kortingen. Dit zegt zij tegen Volt en D66, die vooral een lans breken voor de brede Stadspas. GroenLinks ziet met de Stadspas een lang gekoesterde wens in vervulling gaan. Omdat het al enkele keren in de coalitieakkoorden heeft gestaan, moet het nu maar eens gebeuren, vindt de partij.

Niet zo happig

Wethouder Michiel van Willigen lijkt nog niet zo happig te zijn op de Stadspas, vanwege de kritiek en dillemma’s die zijn genoemd. Hij wil de gemeenteraad een nota voorleggen met de exacte doelen van het participatiebeleid en hoe dat het beste kan worden bereikt. Daarmee is de Stadspas niet een heilige graal, als middel dat het doel heiligt. Een opinienota wordt doorgaans niet ter stemming aangeboden, daarom komt er nu een nieuw overzicht voor de gemeenteraad.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen op maandagavonden vanaf 19.30 uur op de publieke tribune van het gemeentehuis en via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is ook later terug te kijken. Tevens zijn hier de agenda en de stukken in te zien. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button