Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Verslag: Debat gemeenteraad over Roelenkwartier en Bouwen/Wonen

Zwolle – De gemeenteraad van Zwolle was maandagavond twee oktober bij elkaar om te praten over de startnotitie voor het Roelenkwartier en het thema Bouwen en Wonen.

Het Roelenkwartier is een gebied aan de noordwestkant van het centrum van 7 hectare groot dat is begrensd door de Ferdinand Bolstraat, Govert Flinckstraat, de Pannekoekendijk en het Zwarte Water. In de Omgevingsvisie ‘Ons Zwolle van Morgen’ en in het Ontwikkelprogramma voor het Stadshart is de herontwikkeling van het Roelenkwartier als focusgebied opgenomen. Door de gemeente is aangegeven dat de herontwikkeling vraagt om een brede verkenning die men integraal moet oppakken. Het doel is om uiteindelijk te komen tot een herontwikkeling van het gebied waar ruimte is voor wonen, werken en een centrumhub.

Voor het themadebat Bouwen en Wonen zijn verschillende informatieve nota’s binnen dit thema geagendeerd. Hiermee beoogt men de mogelijkheden voor debat over informatienota’s op meer strategisch, kaderstellend niveau, te verruimen.

Extra parkeerplaatsen

De VVD was als eerste aan de beurt met haar bijdrage. Zij roemt de kansen voor het Roelenkwartier als een wijk die dicht bij de A28 en het centrum ligt. Omdat er al hoogbouw staat, zou nog meer hoogbouw daar gepast zijn. Ook wil zij inzetten op een hoog getal parkeerplaatsen, wel 1.000, in de mobiliteits hub. Zij verwacht veel extra verkeer in de toekomst van de stad, terwijl andere partijen juist de voorkeur hebben voor minder verkeer.

GroenLinks memoreert dat het Roelenkwartier is vernoemd naar een oud-burgemeester van Zwolle in de jaren ’60. In die tijd was het modieus om alles te ontsluiten voor verkeer. De partij ziet hoe de tijden zijn veranderd en hoe intensief gebruik van de stad gaat samenvallen met een autoluwe stad. Ze vindt het belangrijk dat alle belangen worden meegenomen in het gebied, ook die van toekomstige bewoners en degenen die geen eigendom hebben. Het participatieproces moet gelden voor de gehele stad. De kansen op doorstroming op de woningmarkt moet men gaan bekijken.

Twaalf bouwlagen

Het CDA is blij met de voortvarendheid van het college over het Roelenkwartier, maar maar vindt de toegestane twaalf bouwlagen wel ingewikkeld. Ze wil graag een grotere cirkel aan participatie, ook bewoners van de wijken naast het gebied moeten kunnen meedoen, vanwege mogelijk ander uitzicht of ander overlast. Als er zorginstellingen komen zou dat ook moeilijk kunnen zijn. Ze neemt daarbij de Kamperpoort als voorbeeld. Er zou geluidsoverlast kunnen komen door de A28. Er moet goed nagedacht over een aantrekkelijke architectuur.

De PvdA vindt het met name goed dat het college nadenkt over deze ontwikkeling en het bouwen van zo veel mogelijk woningen. Ze breekt een lans voor meer groen in het gebied. Bijvoorbeeld het Talentenplein heeft alleen maar meer stenen gekregen. Ze wil ook graag dat het college inzet op de doelgroep met een kleine portemonnee, omdat dit de doelgroep is zonder auto,

Groenstructuur

De ChristenUnie ziet dat het Roelenkwartier een plek is waar je graag wilt wonen, en die onderdeel is van de groenstructuur. Dat heeft consequenties. De partij vraagt zich af of de Rode Torenbrug straks nog in staat is het gebied te ontsluiten. Ook ziet ze dat er al wat OV aanwezig is. De groenstructuur zou moeten worden versterkt, met de notie van 3/30/300. De plinten van de gebouwen moeten uitnodigend zijn.

De SP kan zich in brede zin vinden in de startnotitie, maar wil weten in hoeverre er afspraken zijn waar goedkope koop en/of sociale huurwoningen naar toe gaan. Er moet goed nagedacht over de doelgroep. Verder moet de mobiliteitshub voor deze partij meer zijn dan een veredelde parkeergarage.

Ontsluiting

D66 vindt dat het Roelenkwartier een belangrijke functie heeft voor de ontsluiting van de stad. De participatie moet goed aangepakt, vindt de fractie. Zoals er veel aandacht is voor cultuur in de plannen, moet dat er ook zijn voor sport, bijvoorbeeld sport in de buitenlucht. De partij heeft ook kritiek op het aantal vierkante meters groen dat per woning of kantoorpand beschikbaar is.

De PvdD is van mening dat stedelijke ontwikkeling niet mogelijk is zonder voldoende groen voor een fijne leefbaarheid. In de startnotitie is dat nog niet erg concreet. Ze vraagt zich af hoe de wensen van de ontwikkelaars zich verhouden tot de participatieaanpak Hanza!. De partij kijkt belangstellend naar het gesprek met Rijkswaterstaat om de snelheid op de A28 naar 80 km per uur te brengen vanwege geluid en fijnstof. Ze vraagt zich af of het überhaupt mogelijjk is om meer verkeer aan te trekken in dit gebied.

Hoogbouw

Swollwacht denkt dat het gebied levendig gaat worden met wonen/werken en recreëren. Zij maakt zich wel zorgen over de hoogbouw en de risico’s van doorgeschoten inbreiding. Er loopt nog een onderzoek naar de milieueffecten van fijnstof en verkeer. Er moet absoluut geen Manhattan aan de Singel komen, volgens deze partij. Ze vraagt zich af hoeveel hubs er nodig zijn. Voor parkeren moet men kijken naar de gehele wijk Dieze, vindt ze, maar over het algemeen vindt ze dat er een goede startnotitie voorligt.

Volt neemt het vooral op voor studenten en de creativiteit van jongeren, en wil hen graag binden aan de stad. Echter het Roelenkwartier moet bij voorkeur voor meer doelgroepen beschikbaar zijn, en de bouw voor studenten moet gericht ook eenzaamheid onder hen tegengaan.

Reactie wethouder Monique Schuttenbeld

Volgens deze wethouder gaat de participatie zoals afgesproken in Hanza!, daarom zijn zorgen daarover niet nodig. Doorstromen gaat ook goed komen, omdat er veel ouderen zijn die iets kleiner willen gaan wonen. Deze wethouder is het eens met de VVD dat er op plekken waar al hoogbouw is, makkelijker iets meer van zou kunnen komen. Sport en gezondheid vindt de wethouder belangrijk, en dat zit ook in de plannen.

Reactie wethouder Gerdien Rots

Wat de gemeente aan het dooen is, zegt wethouder Rots, is het gebied omvormen van een monotoon gebied naar een gemengde stadswijk met wonen/werken en verblijfsfuncties. Daarbij moet wel worden nagedacht over de schaarse ruimte. Door een mobiliteitshub kan er meer ruimte ontstaan voor groen. De mobiliteitshub is in lijn met de mobiliteitsvisie. Vanuit verschillende richtingen moet men de stad gaan kunnen benaderen om over  te stappen op ander vervoer. De ambities ronde de mobiliteitshub zijn groot. Er wordt tegelijk gewerkt aan de diverse plannen.

Themadebat Bouwen en Wonen

Wethouder Gerdien Rots was ook over het thema Bouwen en Wonenaan het woord en betoogde dat de huidige marktomstandigheden rondom de bouw van de Zwartewaterzone er voor zorgen dat er anders gekeken moet worden. Ze  zegt dat er nog steeds veelbelangstelling is van ontwikkelaars om in onze stad iets te gaan doen. Op dit moment moet men terug naar de tekentafel.

Wat betreft de nieuw aangestelde stadsbouwmeester zegt zij dat deze moet zorgen voor meer samenhang in de stad op het terrein van de bouw. Er komen meer juridische instrumenten voor woningsplitsing om zo meer instroom te realiseren. Woningcorporatie SWZ heeft gevraagd meer te mogen doen voor sociale huurwoningen op de Kop van Oost en de wethouder staat dat toe.

Wethouder Dorrit de Jong ziet dat er voor het onderwerp Bouwen en Wonen spannende tijden zijn, en dat er donkere wolken hangen boven de markt. E zijn echter tot nu toe dit jaar al meer woningen gebouwd dan in heel vorig jaar. Een actieplan woningbouw is nodig omdat Zwolle er nog niet is. Een parel in de plannen is dat er gekeken wordt naar versnelling en maatwerk. Het voornemen is een analyse te maken van de projecten tot nu toe.

De wachtlijst voor sociale huur is lang, en wordt heel lastig om in te vullen. De senioren huisvesting staat in de belangstelling. Volgend jaar is  één derde van de bouw voor huishoudens van senioren. Het plan ‘beter benutten’ wil belemmeringen voor verschillende woonvormen wegnemen. Er is een manifest opgesteld door bewoners/ontwikkelaars/woningcorporaties en zorginstellingen. Daarin wordt gepraat over hoe mensen op het juiste moment kunnen verhuizen, zonder  dat er echt sprake is van dwang, maar wel van verleiding.  Er is gekeken wat er echt nodig is voor senioren.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen op maandagavonden vanaf 19.30 uur op de publieke tribune van het gemeentehuis en via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is ook laterterug te kijken. Tevens zijn hier de agenda en de stukken in te zien. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button