Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Verslag: Besluiten gemeenteraad Zwolle over o.a. energietoeslag

Zwolle – Maandagavond 16 oktober was de Zwolse gemeenteraad weer bijeen voor een besluitvormingsronde. Buiten dat, was er ook een In Memoriam voor sociaal werkster Heidy Nieman, die overleed in augustus op 56-jarige leeftijd.

Project Briljant

Er was ook een inspreekster, Sylvia van den Bosch, die insprak namens de ouderen in Zwolle. Zij hebben de afgelopen twee jaar kunnen genieten van het project ‘Briljant’. In dat project krijgen zij lessen in theater, dans, schilderen etcetera. De pilot is volgens haar zeer geslaagd, omdat de ouderen uit hun comfortzone komen en geactiveerd worden. ‘Je bent nooit te oud om te leren’ ziet SylviaĀ hier waar worden. Zij roept de gemeenteraad op om ervoor te zorgen dat dit project door kan gaan.

Er waren mondelinge vragen over zonneparken, omdat de provincie wil dat twee trappen van de zonneladder gaan verdwijnen, zoals zonneparken. Alleen zon op dak zou nog doorgaan. D66 is van mening dat om de doelstellingen van de RES te halen, geen enkele duurzame energiesoort moet worden uitgesloten. Wethouder Arjan Spaans zegt dat het besluit nog niet is genomen in de provincie, en dat ze ervoor aan de bel gaan hangen. Er zijn voor zonneparken meekoppelkansen voor windenergie, omdat deze op hetzelfde terrein kunnen staan.

Aantal daklozen stijgt

Het CDA wil graag meer plaatsen in de maatschappelijke opvang voor daklozen omdat de aantallen dak- en thuislozen stijgen, waaronder ook veel kinderen. Daarbij moet men ook denken aan bijvoorbeeld bankhoppers, die bij anderen logeren. Wethouder Dorrit de Jong zegt grif toe dat er 25 of 30 meer plekken komen, en wanneer dat nodig is nog plekken erbij. Niemand hoeft in Zwolle op straat te slapen, zegt zij. Er zijn verschillende organisaties in Zwolle die opvang verzorgen, zoals De Herberg, Creating Balance en Take Care B&B.

De notitie voor het ontwikkelen van het (winkel)centrum Aa-landen is aangenomen. Net als de wijziging regeling GBLT en de startnotitie Roelenkwartier en kantorenmarktvisie. Ook over de afvalstoffenheffing ging het . De SP wil de afvalbote, zoals zij het noemen, schrappen omdat de stad er alleen maar viezer op is geworden. Alle andere partijen zien dat niet zitten, omdat het afvalbeleid een succes is. De instroom van restafval is van 156 kilo per persoon per jaar teruggebracht naar onder de 100.

Oosterenk

Het bestemmingsplan voor de Herkulose Esch is aangenomen, evenals de inzet op actieve cultuurparticipatie voor jongeren. Ook het krediet voor Oosterenk kon op goedkeuring rekenen. Ardjan de Boo is geĆÆnstalleerd als burgerlid voor de CU en wethouder Monique Schuttenbeld kreeg toestemming om tijdelijk buiten Zwolle te wonen.

Er werd een 2 minuten debatje ingelast over de energietoeslag van 2023, omdat de VVD hiervoor een amendement indiende. De partij wil de toeslag terugbrengen van 800 naar 600 euro, om zo meer geld te hebben om andere leuke dingen te doen. De reden ervoor is, is dat volgens de partij de kosten voor energie al weer wat zijn gedaald en een euro nu weer meer waard is dan vorig jaar. Alle andere partijen vinden echter dat de toeslag nog steeds nodig is, omdat de energiekosten ook doorlopen via de algehele inflatie, en het vor huishoudens te onrustig zou zijn wanneer een al beloofd bedrag niet zou worden uitgekeerd.

Overige afspraken

Enige partijen spraken hun teleurstelling uit over het niet tekenen van het Schone Lucht Akkoord (SLA). Zij zien het als een taak van de overheid om te zorgen voor schone lucht, en willen dat er een vervolg aan wordt gegeven. De overige informatienota’s, over economie, werk en inkomen; en bouwen en wonen zijn ter kennisgeving aangenomen. Verder is een motie van een raadsmeerderheid aangenomen om het bedrag dat transgenders moeten betalen om hun geslacht te registreren bij de gemeente kwijt te schelden. Andere partijen vonden dat hiermee het gelijkheidsbeginsel wordt overschreden, omdat anderen voor dit soort zaken ook bijzondere bijstand moeten aanvragen.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen op maandagavonden vanaf 19.30 uur op de publieke tribune van het gemeentehuis of via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is ook later terug te kijken. Tevens zijn hier de agenda en de stukken in te zien. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn.Ā 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button