Nieuws uit ZwolleVerkeerVoorpagina

Blauwe Spoorbrug volgende week weer open

Zwolle – Volgende week woensdag 8 mei gaat de Hoge Spoorbrug van Zwolle weer open gaat. De brug is dan al bijna 2 maand gesloten geweest in verband met groot onderhoud. Er moest geschilderd worden en het houten dek was aan vervanging toe.

Brugpijlers nu ook blauw

De brug is inmiddels helemaal geschilderd, inclusief de brugpijlers. Dat laatste klusje kon alleen omdat het spoor afgelopen week was afgesloten voor treinverkeer vanwege het bouwen van de ‘Passerelle’. Een mooie gelegenheid om ook de brugpijlers van deze oude brug te schilderen. Een klus die normaal te gevaarlijk is vanwege al het langsrijdende treinverkeer. Die schilderbeurt was ook echt wel nodig vanwege alle graffiti en de houten vloerdelen die piepten en kraakten.

Tweede kunststoflaag en originele oude houten laag

In de afgelopen weken is de brug grondig gereinigd en heeft het het dus een nieuwe verflaag gekregen. De aangebrachte graffiti is daarmee overgeschilderd. Ook is er hard gewerkt aan het houten brugdek. Twee jaar geleden werd een kunststof laag over het oude houten brugdek aangebracht. Deze laag is nu verwijderd, samen met de originele planken, om plaats te maken voor een nieuw dek van duurzaam FSC-gecertificeerd hardhout. Dit certificaat garandeert dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen, waardoor de ecologische voetafdruk van de renovatie beperkt blijft.

Piepen en kraken

Een nieuw brugdek was meer dan nodig. In het najaar van 2023 werd de brug gebruikt als omleidingsroute voor de afgesloten Van Karnebeektunnel. De brug kreeg ineens veel meer fietsers dan normaal te verwerken. Maar onder het gewicht van al die fietsers begon de brug te piepen en te kraken en trilden zelfs de schroeven waarmee de houten vloerdelen bevestigd waren los. Dit leidde er toen toe dat fietsers moeten afstappen.

De renovatiewerkzaamheden zijn dus bijna klaar. Het wachten is nog op het terugplaatsen van de veiligheidsnetten – die bescherming bieden tegen de bovenleiding – waarna woensdag de brug weer toegankelijk is voor fietsers en voetgangers.

 

Lees ook:

Hoge Spoorbrug Zwolle niet meer blauw maar lila?

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button