KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Thema ‘Thuis’: landelijke Gedichtendag 2024 bij De Stadkamer

Zwolle – Donderdag 24 januari start de Week van de Poëzie met de landelijke Gedichtendag. Het thema van dit jaar is Thuis: een thema dat vandaag de dag actueler is dan ooit met wereldwijd miljoenen mensen die op de vlucht zijn.
In Stadkamer Centrum klinken woorden en klanken over dit thema. Met enkel Zwolse bijdragen wordt het een boeiende avond die niet alleen met gedichten gevuld is!

Verhalen

Rasverteller Stan Fritschy vertelt en speelt het verhaal van Jan Olifant, een bewerking van het gedicht van Willem Wilmink, over een olifant die genoeg heeft van het circus en de wijde wereld wil ontdekken.

Hoe welkom ben je als je geboren wordt? En wat te doen als je in je eigen nest niet thuis mag zijn? Daarover gaat het verhaal uit 1843 van Hans Christian Andersen. Zo oud als het is, zo actueel is het verhaal nog steeds in een tijd waarin miljoenen mensen op drift zijn. Stan Fritschy vertelt een bewerking van het verhaal met een eigen einde, dat binnenkomt dwars door gesloten deuren en grenzen heen.

Fluitensemble Dwars

Dit ensemble onder leiding van Femke Ernens, speelt lichte muziek in verschillende stijlen: jazzy, groovy, funky, pop, latin en wereld stukken. Samenspel en improvisatie zijn belangrijke uitgangspunten voor Dwars. Deze avond zorgt Dwars voor de muzikale omlijsting met een speciale selectie van popsongs rond het thema Thuis.

Zwolse dichters

Stadsdichter Bauke Vermaas draagt een aantal gedichten voor, speciaal geschreven voor deze avond en bestaand werk.
Leden van het Zwols Dichterscollectief brengen het programma “Thuis in de wereld (?)”, een gedichtencyclus waarin het thema op soms schrijnende wijze wordt belicht. De gedichten zijn van en worden voorgedragen door
Gertrud Reinink, Willem van der Vegt, Thijs Verster en Theo van de Vliet met muzikale begeleiding van Martien Hovestad.

De avond start om 19.30 uur in Stadkamer Centrum (Zeven Alleetjes 1a, Zwolle). Deelname is gratis, maar vooraf reserveren van een kaartje is wenselijk. Dat kan via de website van Stadkamer.

Gerelateerde artikelen

Back to top button