KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Stagiair Mats op onderzoek in het e-depot bij Collectie Overijssel

Zwolle – Tijdens zijn stage bij Collectie Overijssel heeft Mats Redeker een voor CO belangrijk eindrapport opgeleverd. De afgelopen maanden is hij veel op pad geweest, was hij onderdeel van de organisatie en een vaste klant bij de spelletjesavonden. Mats deelt graag zijn ervaring, en wie weet blijkt een stage bij ons ook wat voor jou!

“Ik ben Mats en ik heb de afgelopen maanden stage mogen lopen bij Collectie Overijssel. Ik ben bezig met de master Archival and Information Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Deze master heeft een stagecomponent waarbij studenten een semester lang een onderzoeksstage doen in opdracht van een archief- of erfgoedinstelling. Als geboren en getogen Zwollenaar heb ik toen natuurlijk aangeklopt bij Collectie Overijssel! Zij hadden een onderzoeksvraag die mij interessant leek, en waren bereid mij daarbij te ondersteunen.”

E-depot

“Mijn onderzoek ging over de keuze die Collectie Overijssel gemaakt heeft om, in tegenstelling tot de meeste andere archiefdiensten, geen e-depot in te richten. Een e-depot is een voorziening om voor de lange termijn digitaal archiefmateriaal te bewaren en te kunnen presenteren, net zoals een gewoon depot deze rol heeft voor papieren materiaal.”

“Maar een digitaal archief is eigenlijk helemaal niet zoals de papieren dossiers die de depots in Zwolle en Deventer vullen. Collectie Overijssel zoekt daarom naar andere oplossingen om dit materiaal langdurig te bewaren en beschikbaar te houden, in plaats van het e-depot. EĆ©n van deze oplossingen is het ā€˜bewaren bij de bronā€™, waarbij archiefmateriaal niet in het beheer komt van de archiefdienst, maar zo veel mogelijk blijft op de plek waar het ontstaan is, en alleen via het archief toegankelijk wordt gemaakt voor gebruikers.”

“Dit is een andere route dan de meeste archiefdiensten hebben gekozen, en er is nog veel uit te zoeken over hoe dit precies gaat werken. Dit is waar ik met mijn onderzoek een bijdrage aan wilde leveren. Ik heb de afgelopen maanden met veel experts van andere archieven gesproken, om zo kennis op te halen en te komen tot adviezen waar Collectie Overijssel deze visie verder kan ontwikkelen.”

“Ik kreeg hier veel vrijheid in om mijn eigen onderzoek op te zetten. Ik heb veel rondgereisd om bij verschillende instellingen ervaringen op te doen. Dit was spannend, want interviews houden was geen onderzoeksmethode waar ik ervaring mee had. Gelukkig had ik in Collectie Overijssel altijd een vriendelijke thuisbasis om te zoeken naar hulp en richting! Ook werd ik echt meegenomen in de organisatie en uitgenodigd voor evenementen, borrels en spelletjesavonden. Ik heb veel gezien en beleefd de afgelopen maanden. Hopelijk helpt mijn eindrapport de organisatie verder!”

Livestream: het geen-depot

Inmiddels heeft Mats zijn stage afgerond maar hij schuift nog een keer bij CO aan tafel aan. Op 28 maart gaan ze in gesprek over het geen-depot: decentrale bewaring en centrale toegang tot digitale overheidsinformatie. Een controversiĆ«le insteek over het anders toepassen van een e-depotvoorziening dan gebruikelijk. Deze livestream is gratis te volgen. Meer informatieĀ 

Kom jij ook stage lopen bij Collectie Overijssel?

Wil jij samen met zoā€™n 50 collegaā€™s en 45 vrijwilligers werken aan de droom: een duurzaam bruikbare erfgoedcollectie Overijssel? En wil je, je persoonlijk en professioneel ontwikkelen? CO biedt zowel meewerk- als afstudeerstages, in verschillende gebieden binnen de organisatie. Van archiefbeheer tot facilitair en communicatie. Ze bieden op mbo-, hbo- en wo-niveau verschillende stages aan.

Tijdens je stage draag je bij aan het bruikbaar maken van de erfgoedcollectie voor alle inwoners van Overijssel en iedereen daarbuiten. Je ontvangt een stagevergoeding van 400 euro bruto per maand bij een werkweek van 36 uur. Samen met je praktijkbegeleider bepaal je de werkzaamheden die het beste bij jou en je opleiding passen en jullie bespreken bij welke projecten of opdrachten jij kan aanhaken. Jouw ontwikkeling staat centraal in de persoonlijke begeleiding.

Ben je op zoek naar een stage of afstudeeropdracht? Neem dan contact met hen op om van gedachten te wisselen.

Bron
Collectie Overijssel

Gerelateerde artikelen

Back to top button