EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Opnieuw € 800 energietoeslag voor minima; in november uitbetaald; voor iedereen met inkomen tot 130 %

Zwolle gaat opnieuw een energietoeslag van 800 euro uitkeren aan inwoners met een laag inkomen. De toeslag is voor mensen die een inkomen hebben van minder dan 130% van de bijstand, dat wil zeggen minder dan 2.146 euro netto per maand voor gezinnen en 1.502 euro voor alleenstaanden. Het gaat in Zwolle om ongeveer 9.500 huishoudens.

Afhankelijk van de woonsituatie en leeftijd kunnen deze bedragen hoger of lager zijn. De meeste mensen die er recht op hebben, krijgen het geld automatisch. Wie wil weten of hij in aanmerking komt, kan dat vinden op de website van de gemeente.

Erger voorkomen

Wethouder Michiel van Willigen (Armoedebestrijding): “Vorig jaar stegen de energieprijzen plotseling sterk. Veel Zwollenaren kwamen daardoor in problemen. De energietoeslag heeft daartegen geholpen, samen met andere maatregelen. Daarom geven we het nu opnieuw. In Zwolle hebben we vorig jaar ruim tienduizend keer de energietoeslag verstrekt.”

Gemeente past bij

Omdat de vergoeding door het Rijk dit jaar is gedaald van 13,1 mln naar 10,5 mln, past de gemeente ditmaal zelf 2,2 mln bij. “En anders dan het Rijk, dat de bovengrens legt bij 120% van het sociaal minimum, keert Zwolle de energietoeslag ook uit aan iedereen met een inkomen onder de 130%”, zegt Van Willigen.

Automatisch betaald

Mensen die van de gemeente bijstand of inkomensondersteuning krijgen, ontvangen bericht en krijgen de 800 euro energietoeslag automatisch op hun rekening, uiterlijk in november. Dit zijn ongeveer 7.000 huishoudens. Moet de gemeente éérst het inkomen toetsen, dan wordt de energietoeslag een maand later betaald. Zwollenaren die er wél recht op hebben, maar niet automatisch de energietoeslag krijgen, kunnen half december een aanvraag doen.

Studenten

Anders dan vorig jaar, zijn studenten ditmaal uitgesloten van de energietoeslag in Zwolle. Het heeft de gemeente toen vijfenhalve ton uit eigen zak gekost. De wet sluit studenten uit. Wel ontvangen beursstudenten dit studiejaar maandelijks 164 euro extra, plus 400 euro eenmalig van DUO voor studenten met een aanvullende beurs.

Jaarrekening

De energietoeslag is bedoeld om de hogere energielasten op te vangen, bijvoorbeeld bij de jaarrekening van het energiebedrijf. Op de website van de gemeente staan nog meer tips en informatie om geldzorgen en schulden te voorkomen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button