Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpaginaZorg & Welzijn

Meldpunt Huisjesmelkers in Zwolle voor wanpraktijken kamerverhuurders

Zwolle – Wanpraktijken van huisjesmelkers in Zwolle worden aangepakt. Deze kunnen straks gemeld worden bij het Meldpunt Huisjesmelkers. Hiertoe heeft een meerderheid van de Zwolse gemeenteraad maandagavond besloten. Onder andere Swollwacht, SP, PvdA, CDA en GroenLinks steunden het plan.

Klachten hoge huur

Het toekomstige meldpunt is bedoeld om uitbuitend gedrag van huisjesmelkers tegen te gaan, zodat studenten op een veilige en verantwoorde manier een kamer kunnen huren. Uit onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond LSVB blijkt namelijk dat de meerderheid van de Zwolse studenten te veel huur betaalt. Ook komen er bij het Studenten Overleg Orgaan Zwolle (SOOZ) een hoop andere klachten binnen over ongewenst gedrag van verhuurders.

Achterstallig onderhoud

In eerste instantie is het meldpunt bestemd voor het aanpakken wangedrag van particuliere verhuurders richting studenten. Deze groep
blijkt regelmatig extra kosten te verhalen op studenten, terwijl dat niet zou mogen. Ook achterstallig onderhoud is een veelvoorkomend probleem in studentenhuizen. Op langere termijn is het meldpunt voor álle verhuurders in de particuliere sector.

Diverse huur-instanties

Samen met de gemeente, huurcommissies en het juridisch loket gaat het Studenten Overleg OrgaanZwolle (SOOZ) het meldpunt opzetten. Met deze centrale aanpak kan er een zwarte lijst worden bijgehouden en kunnen huurders preventief worden gewaarschuwd. ‘Ook zou de afdeling Toezicht en Handhaving kunnen worden betrokken bij dit meldpunt zodat ongewenst verhuurgedrag ook bestraft wordt’, aldus het voorstel. SOOZ-voorzitter Anja Schuurman: “SOOZ strijdt al een paar jaar voor het meldpunt, de aanname van deze motie is een eerste stap de goede kant op!”

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button