Natuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Laatste kans om mee te doen met Erfgoed Sterren categorie ‘anders boeren’

Zwolle – Op 22 januari is de wedstrijd Erfgoed Sterren, categorie ‘Anders Boeren’ gelanceerd. Erfgoed Sterren is een wedstrijd die erfgoed verbindt aan maatschappelijke doelen. Iedereen die hier een plan voor heeft kan meedoen en naast de titel Erfgoed Ster 2020 ook € 10.000 winnen voor realisatie van zijn plan. Mensen die mee willen doen met een plan gericht op voedsel hebben nog tot 18 maart de tijd om hun plan in te dienen en voldoende stemmen te trekken voor een nominatie.

Erfgoed Sterren heeft vijf categorieën waarvan de eerste ‘Anders Boeren’ nu gestart is. Deze categorie richt zich op mensen die een plan hebben dat erfgoed inzet als motor voor nieuwe voedselketens. Denk aan plannen voor lokale voedselproductie op een oud schoolplein, een nieuwe rol in de voedselketen voor diepvrieshuisjes of een oud erf waar zoals vroeger varkens worden gefokt.

Aanmelden

Tot 18 maart kunnen uitvoerbare plannen in deze categorie aangemeld worden op www.hetoversticht.nl/erfgoedsterren. Genomineerden krijgen professionele hulp bij de realisatie van hun plan. De winnaars wint 10.000 euro voor het plan.

Publiek bepaalt mee

Van de ingediende plannen worden er per categorie drie genomineerd. Van 26 februari tot en met 25 maart heeft iedereen de gelegenheid om op de ingediende plannen ‘Anders Boeren’ te stemmen. Het plan met de meeste stemmen wordt sowieso genomineerd als Erfgoed Ster.

De andere twee genomineerden worden gekozen door een professionele jury die bestaat uit Peter Breukink voormalig directeur Stichting Oude Groninger Kerken, Petra van den Hengel van Kennispoort, Henk Baas, hoofd afdeling Landschap Rijksdienst Cultureel Erfgoed, het Overijssels Agrarisch Jongeren Kontakt en Het Oversticht.

De voorzitter van de jury is Roy de Witte, gedeputeerde van de provincie Overijssel.

Het Overijsselse cultuurlandschap en kennis van onze traditionele voedselketens bieden unieke kansen voor de voedselketens van de toekomst. Door plannen van nu te verbinden aan het verleden ervaren we nog krachtiger wat de waarde van ons Overijsselse erfgoed is. Dat maken we zichtbaar met Erfgoed Sterren, een wedstrijd voor iedereen die met erfgoed een impuls weet te geven aan maatschappelijke doelen van de toekomst.

Lees hier meer over erfgoed sterren.

Gerelateerde artikelen

Back to top button