Nieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpaginaZorg & Welzijn

Kinderen herdenken neergestorte bommenwerper ‘Flying Fortress’

Leerlingen van de groepen 5 en 6 van basisscholen De Campherbeek en De Duyvencamp hielden donderdag 8 januari 2015 van 10.00 tot 10.30 uur een herdenkingsplechtigheid bij het oorlogsmonument aan de Eikenlaan.
In overleg met de beide scholen werd de herdenking op donderdag gehouden, hoewel 11 januari (dit jaar op een zondag) de officiële herdenkingsdatum van het monument aan de Eikenlaan is.

Wethouder Filip van As woonde namens de gemeente Zwolle de herdenking bij. Scoutinggroep Jan Lijding uit Berkum verleent jaarlijks medewerking aan de plechtigheid. Na de herdenking werd er op school nagepraat.

Gastspreker

In de ochtend van donderdag 8 januari 2015 werd er in de hal van basisschool De Campherbeek gesproken over de herdenking en de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. De heer Leo Schotman vertelde over de oorlog, waarbij de kinderlijke beleving centraal staat. Hij vertelde over het marcheren van soldaten, vriendjes die verdwijnen, het verzet, de verspreiding van illegale kranten, de hongersnood, de bevrijding. Of over de oorlog in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea, een onderdeel van de oorlog dat lang onderbelicht is gebleven.

Geschiedenis

Het monument aan de Eikenlaan werd op 11 januari 1995 onthuld ter nagedachtenis aan de bemanning van de neergestorte bommenwerper B-17 ‘Flying Fortress’ van de 388e Bomb Group van de Amerikaanse luchtmacht. Het vliegtuig kwam terug van een bombardement op de plaats Brunswijk in Duitsland.

Door motorstoring bleef het achter op de formatie en werd uiteindelijk door de Duitsers neergehaald. Met uiterste krachtsinspanning heeft de piloot kunnen voorkomen dat het toestel neerstortte op het centrum van Zwolle. Bij de crash kwamen 5 van de 10 bemanningsleden om het leven. Het monument bestaat uit een combinatie van marmer en natuursteen. Het initiatief voor de oprichting van dit monument komt van de inmiddels overleden heer Anton Borgman. Sinds de oprichting wordt jaarlijks op of rond11 januari stilgestaan bij de slachtoffers.

Gerelateerde artikelen

Back to top button