Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Joan Derk van der capellen tot den pol in ANNO

Zwolle – Vanaf nu is bij ANNO Stadsmuseum Zwolle de tentoonstelling Joan Derk – Controversieel | Theatraal | Explosief te zien tot 8 april 2024. In deze tentoonstelling krijgt de roemruchte Zwollenaar opnieuw een stem en gezicht.

Fotografe Ursula van de Bunte, die eerder in diverse musea exposeerde, geeft Joan Derk een gezicht in een bijzondere serie fotoportretten. Deze zijn in de gang en hal van het Drostenhuis te zien.

In de Patriottenkamer is een achttiende-eeuwse setting gecreëerd. Hier kun je de stem van Joan Derk beluisteren in een hoorspel over het hoogtepunt uit zijn leven, namelijk het schrijven van zijn beroemde pamflet ‘Aan het Volk van Nederland’.

In deze kamer worden enkele bijzondere objecten getoond, waaronder een van de oudste edities van het pamflet uit de Atheneum Bibliotheek in Deventer en patriottistisch zilver- en goudwerk uit Zwolle, Zutphen en Hattem. Daarnaast zijn op kamerschermen aanvullende teksten en beelden te vinden.

Op uitnodiging van de Gemeente Zwolle gaat Stadsmuseum Anno het cultuurhistorische verhaal van Joan Derk en zijn nagedachtenis opnieuw onderzoeken en vertellen. Dit doet het museum in de periode 2023-2024 samen met een aantal partners. De tentoonstelling is het startpunt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button