KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Hergebruik: Kunnen we het maken? Nou en of!

Blog van Ilse, Natuur en Milieu Overijssel

Zwolle – De week van 11-16 maart was de Week van de Circulaire Economie. Dit betekent extra aandacht voor het verminderen van ons grondstoffengebruik. En dat is op het eerste oog geen leuke boodschap, want nieuwe spullen kopen geeft ons een (bewezen) kick. Maar ik zie het “consuminderen” als juist als meer, zegt Ilse. Meer sociale contacten, vaardigheden en plezier!

De deeleconomie, in de breedste zin van het woord, brengt mensen namelijk niet alleen dichter bij elkaar, maar laat hergebruik hand in hand gaan met het delen van ervaringen, het overdragen van vaardigheden en gewoon iets voor elkaar over hebben. Dat besef wordt al prachtig belicht door tal van circulaire burgerinitiatieven in onze provincie. Denk aan ruilkringen, weggeefwinkels, Repair Cafés, kledingbiebs en nog veel meer.

Het gaat hierbij ook vaak om een overdracht van kennis tussen generaties. Waar een oudere generatie vaak nog zelf dingen creëerde en repareerde, is dat bij de jongere generatie, ook mijn generatie, aldus Ilse, niet altijd vanzelfsprekend. Begrijpelijk, want producten zitten nu eenmaal ingewikkelder in elkaar, fabrikanten werken reparaties soms tegen, en iets nieuws kopen kost tegenwoordig minder tijd.

Tijdens de Week van de Circulaire Economie werden jong en oud geïnspireerd op het Makersfestival om zélf te maken. Via het circulaire ambachtsnetwerk WaardeRing waren we aanwezig met een circulaire workshop. Bezoekers ontdekte hoe ze met dvd-hoezen, dvd’s en single vinylplaten een unieke lampenkap maakten.

Want oude materialen hergebruiken is niet alleen een waardevolle uitdaging, maar ook gewoon ontzettend leuk voor de Makers van de toekomst. En het belangrijkste: gewoon proberen, A je To!

Bron
NMO

Gerelateerde artikelen

Back to top button