KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Help mee om Zwoller groener te maken: 25 gratis bodemsensors

Zwolle – Gemeente Zwolle, de Zwolse woningcorporaties en Stichting Straatboer zoeken inwoners met een huurwoning met tuin, die willen mee meten voor een gezonde bodem. Iedere deelnemer ontvangt gratis een compleet informatiepakket inclusief bodemsensor om 3 jaar lang in de tuin te plaatsen. Meedoen vraagt weinig inspanning. Toch dragen deelnemers hiermee bij aan het landelijke project ‘Pientere Tuinen’, dat 10% meer groene tuinen in Nederland wil realiseren.

De Zwolse woningcorporaties, de gemeente Zwolle en Stichting Straatboer hebben veel aandacht voor een gezonde leefomgeving. Er is aangetoond dat groen hier positief aan bijdraagt. Daarom doen zij mee aan het nieuwe project Pientere Tuinen. Hiermee willen zij stimuleren dat inwoners hun tuinen vergroenen én helpen met onderzoek naar klimaataspecten, zoals hittestress en verdroging.

25 Zwollenaren met huurwoning gezocht

De Zwolse corporaties, de gemeente en Straatboer zijn dus op zoek naar 25 Zwollenaren met een huurwoning met tuin die mee willen doen aan dit onderzoek. Huurders die al meedoen aan de groene tuinmake-overs door Stichting Straatboer, in opdracht van de woningcorporaties, worden ook uitgenodigd om mee te doen. Uit de aanmeldingen worden 25 tuinen uitgekozen, die sterk verschillen: van betegelde tot hele groene tuinen.

Tips voor een gezonde tuin

De bodemsensor die je 3 jaar in je tuin plaatst, verzamelt data over de temperatuur en vochtigheid van de bodem (er worden geen persoonlijke gegevens verzameld). Deze gegevens worden gebruikt voor meerjarig onderzoek en ze helpen om betere voorlichting en tuintips te geven. Wie meedoet, kan zelf alle gegevens inzien op “Mijn Pientere Tuin” en krijgt informatie en tips om je tuin gezond te houden.

Kans maken op deelname

Inwoners van Zwolle met een sociale huurwoning met tuin die interesse hebben in dit project, kunnen terecht op de websites van hun eigen woningcorporatie, SWZ, DeltaWonen of Openbaar Belang. Op deze websites staat meer informatie. Ook kunnen huurders zich hier tot uiterlijk 1 december aanmelden om kans te maken op deelname. Meer informatie is ook te vinden op www.pienteretuinen.nl.

Climate Campus programma

De deelname aan Pientere Tuinen wordt grotendeels betaald door de bijdrage uit Regio Deal Regio Zwolle. Dit is een investeringsprogramma om met projecten de leefbaarheid, innovatiekracht en verduurzaming in Regio Zwolle te versterken. Het Climate Campus programma van gemeente Zwolle is een van die projecten en draagt bij aan het versneld klimaatbestendig maken van de regio Zwolle.

Gerelateerde artikelen

Back to top button